Общество

«Відлуння» з Корабельного збирає перемоги по всьому світу

За подіями на Міжнародному дитячому фольклорному фестивалі «Ханіоті» в Греції Антоніна Михайлівна Шевченко, керівник «Зразкового художнього колективу» — вокального об’єднання «Відлуння» (Дитячий Центр Корабельного району), спостерігала кілька років.

Зрозуміла головне – фестиваль серйозний і випробувати свій колектив у ньому справа відповідальна та корисна: є можливість порівняти свої професійні вміння з майстерністю творчих колективів слов’янських країн: Сербії, Болгарії, Росії, Словенії, України, господарів фестивалю – Греції; подивитися чого досягли інші аматори, визначити горизонти.

Тож коли за результатами фестивалю (25-30 вересеня 2012 р.) співочий колектив здобув три перших місця у різних номінаціях, стало очевидним: орієнтир — свідоме та майстерне виконання вокального надбання українського народу та світової класики – єдино вірний. Саме він ось уже майже 20 років веде за собою «Відлуння».

Редакція переконана: читачеві цікаво знати, що є основою багаторічного досвіду А.Шевченко. Це й стало приводом для інтерв’ю.

— То ж, вітаючи Вас і Ваш колектив з черговою перемогою, Антоніно Михайлівно, дозвольте запитати, що відчули ви, коли на такому престижному фестивалі виграли три перших місця?

— Звичайно, задоволення. Але не заспокоєння. Бо в нашій справі, коли за тобою в мистецтво йдуть діти, тільки постійний пошук у різних напрямках дає результат. І тут немає дрібниць, все має значення: підбір репертуару, репетиційний процес, індивідуальна робота, колективні заняття, робота з батьками — тобто все те, що складає основу виховного процесу вокаліста.

Тому, коли в Ханіоті (місто проведення фестивалю) зазвучали пісні у виконанні вокального ансамблю «Відлуння» та його солістів, то слухачі отримали задоволення та відверто про це говорили нам.

{gallery}2012/10/19/2{/gallery}

До речі, так було і на інших Міжнародних конкурсах та фестивалях: м.Новояворівськ, Львівська область — «Молода Галичина»; м.Сімферополь – «Крымский мир — Созвездие»; м.Виноградів, Закарпаття – «Кришталеві грона»; м.Нєдєліно, Болгарія – «VІ Міжнародний фольклорний фестиваль»; республіка Македонія — «Истибаньско здравоживо» та ін.

Всі ці конкурси та фестивалі дуже авторитетні серед аматорів вокального та фольклорного мистецтва, і потрібно багато часу провести у репетиційному класі, щоб здобути першість. А ми їх маємо не одну, адже участь у Міжнародних творчих конкурсах та фестивалях приймаємо вже не перший рік.

Ось тільки нинішнього року окрім перемоги у Греції наші солісти Ліза Адова та Адріана Шевченко удостоєні 2-го та 3-го місця в Міжнародному фестивалі-конкурсі сучасної української пісні «Молода Галичина-2012».

Тоді ж середня група ансамблю отримала звання дипломанта та особисте запрошення на Міжнародний фестиваль «Eurokids» до Італії у 2013р. А до Туреччини, на Міжнародний фестиваль «Shining Star», запросили Адріану Шевченко, звідки вона привезла 3-тє місце.

— Відомо, що основи пісенної творчості у «Відлунні» вивчає більше 100 гуртківців. Яка структура вашого колективу і як організована його робота?

— Ми маємо п’ять різновікових груп вокальних ансамблів: наймолодшим учасникам по 4 роки, а найстарші – старшокласники та студенти. Окрім того, хоровий колектив та група солістів.

Усі учасники творчого об’єднання «Відлуння» працюють системно на результат – цінити пісню, як душу народу, вміти виконати її та донести до слухача і зовсім не важливо, де це відбувається: на концерті, чи на конкурсі.

3

Педагогічною роботою в колективі займається ще один молодий педагог Адріана Шевченко. Вона – вихованка нашого колективу, має спеціальну освіту.

— Антоніно Михайлівно, що в репертуарі ваших виконавців?

— У кожній групі свої пісні, що відповідають віковим особливостям. Підбираю милозвучні, різносторонні, різножанрові твори, тому що репертуар – це основа для виконавців і магніт для слухачів.

Звичайно, коли зі сцени звучить «Захід сонця» Е. Гріга, «Щедрик» в обробці М.Леонтовича, «Абетка» В.А. Моцарта, «На Івана Купала» (обробка української народної пісні), то в залі немає байдужих.

— Що ж, хай так буде завжди. Дякую за інтерв’ю.

Розмову вела Марія Полупанова, 
керівник гуртка «Юний кореспондент»
ДЦ Корабельного району

Читайте новини першими

Связанные статьи

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Back to top button