Політика

Україну можуть прийняти до НАТО з окупованими територіями, - Столтенберг

Столтенберг підкреслив, що, коли є політична воля, завжди можна знайти рішення

Цей материал також доступний

Колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг поділився своєю думкою щодо можливого сценарію вступу України до Північноатлантичного альянсу навіть за умов, якщо країна залишатиметься з окупованими територіями. Цю позицію оприлюднило видання Financial Times.

Столтенберг вважає, що можна знайти шляхи для застосування статті 5 НАТО, яка передбачає колективну безпеку, навіть якщо Україна матиме окуповані території на момент вступу. Він навів кілька історичних прикладів для порівняння.

Ексгенсек згадав ситуацію з Японією, яка має гарантії безпеки від США, але вони не поширюються на Курильські острови, контрольовані Росією, хоча Японія вважає їх своєю територією. Ще одним прикладом стала Західна Німеччина, яку НАТО захищало під час Холодної війни, тоді як Східна Німеччина залишалася під контролем радянської влади. Столтенберг підкреслив, що, коли є політична воля, завжди можна знайти рішення. Однак він зазначив, що потрібно встановити чіткі кордони, де застосовуватиметься стаття 5, і підкреслив, що Україна повинна контролювати всю територію до цих кордонів.

“Але НАТО, звісно, захищало лише Західну Німеччину… Коли є воля, є способи знайти рішення. Але потрібна межа, яка визначає, де застосовується стаття 5, і Україна повинна контролювати всю територію до цього кордону”, – зазначив він.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button