Суспільство

Є два шляхи стати учасником програми: миколаївцям вживляють штучні суглоби

Все би добре, якщо б не насторожували непоодинокі відгуки про цю програму городян

Цей материал також доступний

У Миколаєві продовжує діяти програма з безкоштовної заміни суглобів. В її рамках протягом 2024 року встановили 58 колінних та кульшових ендопротезів суглобів, придбаних за кошти міського бюджету. Також 45 пацієнтам встановлено суглоби, отримані за рахунок централізованого постачання з державного бюджету.

Складні операції з ендопротезування проводять у трьох лікарнях міста – №3 і №5 (в Корабельному районі), а також в ЛШМД. Там створено відповідні умови та працюють кваліфіковані фахівці.

Зазвичай люди потребують заміни суглобів, через деформуючі артрози, коксартрози, інші захворювання, а також переломи. Як повідомив завідувач відділення травматології та ортопедії міської лікарні №5 Олександр Марусан, операція щодо заміни суглобу зазвичай проходить безболісно. Після цього пацієнти досить швидко починають ходити.

«У нашому відділенні пацієнти знаходяться від 5 до 7 днів. Ми їх навчаємо ходити, сідати. У нашій лікарні також є відділення медичної реабілітації. Там хворі мають можливість пройти якісну двотижневу реабілітацію. Після виписки з лікарні вони повертаються до звичного життя», – зазначив О. Марусан.

Є два шляхи стати учасником програми.

Так, штучні суглоби встановлюють в порядку черги, яку формує спеціальна відбіркова комісія в разі визначення показання для ендопротезування. Щоб стати у чергу на заміну кульшового або колінного суглоба, миколаївцям необхідно звернутись до сімейного лікаря, який після первинного огляду дасть направлення на обстеження до лікаря-травматолога.

Окрім цього, протезування проводять у випадку травм.

«Якщо людина потребує негайного протезування. Наприклад, через травму шийки стегна на рівні закладу може прийнятися рішення про проведення заміни суглобу, – пояснила начальниця мыського управління охорони здоров’я Ірина Шамрай. – Далі це рішення затверджує наша комісія».

Відзначимо, що міська програма з безкоштовної ендопротезування діє з 2020. За цей час понад 230 містянам замінили суглоби.

«У 2024 за кошти, виділені з міського бюджету, закупили 89 суглобів. Наразі наші лікарі встановили близько 95% з цих протезів», – розповіла Ірина Шамрай. Окрім цього, у поточному році вперше по централізованим поставкам місто отримало 61 кульшовий суглоб.

Все би добре, якщо б не насторожували непоодинокі відгуки про цю програму миколаївців (як хворих, так і лікарів), які зводяться до критики якості штучних суглобів, які пацієнтам виділяє держава:

“Безкоштовні суглоби – то ж г*мно, що підсовує держава. А вже добрі – то за гроші”, – зазначає Надія.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button