ЕкономікаПолітикаТема дня

"Ура-патріотизм переміг", - на думку Арахамії, Україні не треба було забирати МГЗ у Дерипаски

Він заявив, що завод не треба було "чіпати"

Цей материал також доступний

Україна наразі не зможе забезпечити роботу Миколаївського глиноземного заводу, який вона конфіскувала (
націоналізувала
) у російського олігарха Олега Дерипаски. Про це заявив голова парламентської фракції “Слуги народу” Давид Арахамія, коментуючи пост у соцмережі Facebook засновника StateWatch Олександра Лємєнова.

“На жаль, для держави цей завод стане не перлиною, а проблемою. Понад 7 тисяч працівників, яким нема з чого платити ЗП. Завод працював так: завозив морем боксити з родовищ Дерипаски в Південній Гвінеї (зараз морських перевезень уже немає, як немає і контрактів із родовищами) – далі переробляли на глинозем і відправляли морем на експорт на заводи Дерипаски.

Як зараз буде це працювати – ніхто не знає, але видаткова частина велика, і тепер у держави буде ця проблема замість Дерипаски. Я ще тоді говорив, поки не з’явиться зрозуміла бізнес-модель або інвестор для цього підприємства – не треба його чіпати – але ура-патріотизм переміг. До таких активів має бути застосована смарт-стратегія, але, на жаль, не всі це розуміють”, – зазначив Давид Арахамія.

За його словами, крім цього, поки що немає можливості виготовляти алюміній із сировини заводу на Запорізькому алюмінієвому комбінаті.

“ЗАЛК мені здається це утопія, з електрикою все погано, сподіваюся, поки що. Боксити можна купувати, згоден, але поки що їх нема чим привозити, а витрати вже відзавтра, на зарплати, на підтримання нормального стану шламових полів. Гроші чималі, бюджету немає. Тому я говорив, давайте цей актив забирати тоді, коли в нас буде план його утримання хоча б у беззбитковому стані, а зараз тупо отримаємо видаткову статтю і соціальну кризу (це цілий мікрорайон міста)”, – зазначив голова парламентської фракції “Слуги народу”.

Нагадаємо, ми писали:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button