Суспільство

МСЕК розпустять з 2025 року: інвалідність оформлюватимуть через цифрові системи

Уряд має розробити план цифровізації всіх етапів медико-соціальної експертизи протягом двох тижнів

Цей материал також доступний

Президент України Володимир Зеленський підписав указ №732/2024, що вводить у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про ліквідацію МСЕК з 31 грудня 2024 року.

Головною причиною ліквідації МСЕК є протидія корупційним правопорушенням у системі встановлення інвалідності, особливо серед посадовців. Згідно з даними РНБО, було виявлено сотні випадків необґрунтованого надання інвалідності працівникам державних органів, таких як митниця, податкова та Пенсійний фонд.

Також Володимир Зеленський у своєму відеозвернені заявив, що система МСЕК має бути ліквідована:

“Є сотні таких фактів очевидно необґрунтованих інвалідностей у посадовців митниці, податкової, в системі Пенсійного фонду, в місцевих адміністраціях. З усім цим треба ретельно та оперативно розібратися. Система МСЕК має бути ліквідована… Окремо треба пройтися по всіх горизонталях місцевої влади”.

Президент Зеленський наголосив, що проблема полягає не лише у зловживаннях, а й у складності отримання інвалідності для тих, хто її дійсно потребує, зокрема ветеранів війни. Для вирішення цієї проблеми заплановано повну цифровізацію процесу оформлення інвалідності.

“Але для реальних і саме системних змін треба провести повну цифровізацію всіх етапів роботи щодо встановлення інвалідності… Проблема не лише в тому, що посадовці роблять собі інвалідність завдяки зв’язкам. Але і в тому, що люди, які отримали справжню інвалідність, зокрема в бойових діях, часто не можуть отримати відповідний статус і справедливі виплати. Часу, щоб виправити це, в уряду небагато”, — зазначив Зеленський.

Уряд має розробити план цифровізації всіх етапів медико-соціальної експертизи протягом двох тижнів, що дозволить автоматизувати та прискорити процес ухвалення рішень.

Також будуть створені робочі групи для перевірки рішень, які приймали МСЕК щодо надання інвалідності посадовцям. Якщо будуть виявлені випадки необґрунтованого надання інвалідності, ці рішення переглянуть, а матеріали передадуть правоохоронним органам.

Окрім ліквідації МСЕК, планується впровадження нових законопроєктів, які б забезпечили відповідальність членів комісій за незаконне збагачення. Зокрема, ці зміни мають стосуватися внесення поправок до Кримінального кодексу та Цивільного процесуального кодексу, що дозволять притягувати до відповідальності осіб, причетних до необґрунтованого надання інвалідності.

Законопроєкти про реформування медико-соціальної експертизи будуть подані на розгляд Верховної Ради України найближчим часом. Очікується, що система оцінювання осіб з обмеженням повсякденного функціонування стане новим стандартом замість МСЕК.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button