СпортТема дня

Фрідайверка з Миколаєва перемогла в чемпіонаті, встановивши національний і світовий рекорди

Пишаємось нашими!

Цей материал також доступний

Фрідайверка Катерина Садурська, яка народилася у Миколаєві, а зараз тренується у Харкові, здобула золоту медаль на змаганнях у Каламаті (Греція) та встановила національний і світовий рекорди.

“У перший змагальний день у нас було занурення із моноластою — це такий хвіст, як у русалки, який дозволяє нам економити сили, енергію і занурюватися на більшу глибину. Там я встановила національний рекорд — 103 метри.

Наступний змагальний день — було занурення по тросу, коли ми не використовуємо будь-яке інше обладнання, але можемо підтягуватися по тросу, вздовж якого ми пірнаємо. Там я пірнула на 95 метрів і завоювала своє третє “золото” у цій дисципліні. Третій рік поспіль, що дуже приємно, – розповіла спортсменка в етері “Суспільного”.

Світовий рекорд Катерина встановила у дисципліні “постійна вага без ласт“, занурившись на 80 метрів.

“Минулий світовий рекорд теж належав мені, але цього року це було набагато складніше зробити, тому що зовсім інші умови. Набагато холодніша вода, зовсім інше обладнання, більше вантажів на себе треба одягнути для того, щоб зануритися. Коли ми підходимо до змагального занурення, то наше тіло має бути адаптоване до цієї температури, цієї глибини. Це все вимагає часу і тренувань…

Я відчуваю, як збільшується глибина, як зменшується об’єм у моїх легенях, тому що всі гази через зміну тиску стискаються. Я намагаюся розслаблятися ще глибше, щоб уникнути баротравм і продовжувати вирівнювати тиск у вухах, що дозволяє нам занурюватися на таку величезну глибину. З приводу ментальної частини — намагаюся не думати ні про що, перебувати у нейтральному стані потоку, контролювати те, що відбувається, робити те, що робила на тренуваннях, не дозволяти зайвому хвилюванню порушити цей мій план”, – розповіла Катерина Садурська.

Баротравми — це травми, пов’язані зі зміною тиску. Це може бути обжим легенів, або баротравма середнього вуха. Тобто, на всі порожнини, які у нас заповнені повітрям, зміна тиску впливає — зменшується їх об’єм.

“Я не чіпляюся до цифр, мені просто подобається процес дослідження можливостей організму, подобається процес тренування. Це вже мій 25 рік у професійному спорті. Я кожного сезону знаходжу щось нове, щось цікаве, тому я знайшла для себе задоволення”, – каже спортсменка.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button