Суспільство

Вперше в Україні: НАЗК виплатило винагороду викривачу корупції

Мільйони за правду: як військовий заробив на викритті корупції

Цей материал також доступний

НАЗК здійснило першу в історії України виплату викривачу корупції. Це стало можливим завдяки рішенню Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду (ВАКС), яке було ухвалене 9 листопада 2023 року у справі №991/2197/22.

Викривач, який отримав винагороду, є чинним військовослужбовцем. У 2020-2021 роках він обіймав посаду директора департаменту внутрішнього аудиту Міноборони. У 2021 році він подав заяву до НАБУ, в якій повідомив, що йому пропонували неправомірну вигоду у розмірі 24 млн грн за проведення позапланового внутрішнього аудиту. Аудит мав підтвердити виконання робіт на державному контракті вартістю понад 400 млн грн. Це дозволило б компанії отримати оплату за виконані роботи та претендувати на подальші контракти з Міноборони.

НАБУ зареєструвало кримінальне провадження за ст. 369 Кримінального кодексу України. Розслідування привело до того, що фігурант справи — колишній заступник начальника одного з управлінь Міноборони — отримав 4,5 роки ув’язнення.

Проте суд першої інстанції відмовив у виплаті винагороди викривачу. Це рішення було оскаржене, і наприкінці 2023 року Апеляційна палата ВАКС задовольнила апеляцію викривача.

Позиція НАЗК

Голова НАЗК Віктор Павлущик заявив, що це — важливий прецедент для розвитку інституту викривання в Україні. Він наголосив, що НАЗК спільно з іншими державними органами доклало зусиль для зміни бюджетного порядку і забезпечення механізмів виплат винагород.

“Ця перша виплата є фундаментальною подією, яка відкриває двері для інших викривачів корупції”, — зазначив Павлущик. Наразі питання подальших виплат залишається пріоритетним для агентства.

Викривачі в Україні та міжнародний досвід

Законодавство України передбачає, що викривач може отримати до 10% від суми корупційного злочину, але не більше ніж три тисячі мінімальних зарплат. Інші країни, такі як США, Литва і Південна Корея, також мають подібну практику винагороди викривачів.

За даними опитування, рівень підтримки громадян, які повідомляють про корупцію, у 2023 році зріс до 81%. Однак найбільш поширені форми антикорупційної діяльності — це пасивні дії, такі як публікація інформації в соцмережах та підписання петицій.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button