Суспільство

Демографічний колапс: у 2051 році в Україні буде менше, ніж 26 мільйонів населення!

Новий прогноз демографів

Цей материал також доступний

До 2051 року кількість населення України може зменшитися до 25,2 мільйона осіб. Це один із головних висновків прогнозу Інституту демографії та проблем якості життя НАН України. Уряд ухвалив відповідну Стратегію демографічного розвитку, щоб мінімізувати наслідки цієї демографічної кризи.

Відповідний документ опублікували на сайті Кабінету Міністрів. Згідно з ним, вже до 2041 року очікується, що населення скоротиться до 28,9 мільйона осіб. Прогнозуючи такі показники, науковці враховували фактори війни, низької народжуваності, масової міграції, високої передчасної смертності та проблеми на ринку праці.

Серед основних завдань, які визначені у новій демографічній стратегії:

  • підтримка сімей, особливо багатодітних;
  • збереження репродуктивного здоров’я населення;
  • покращення умов праці та доступності до медицини і соціальних послуг;
  • відновлення прикордонних регіонів, що межують з Росією та Білоруссю.

Окремо у стратегії наголошується на важливості повернення українців, які тимчасово виїхали за кордон через війну та інші економічні фактори.

За даними Всеукраїнського перепису, станом на грудень 2001 року в Україні проживало 48,5 мільйона людей. На 1 січня 2022 року кількість населення оцінювалася у 42 мільйони, а на липень 2024 року35,8 мільйона осіб, з яких 31,1 мільйона проживали на неокупованих територіях.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button