СуспільствоТема дня

50 років боротьби і надії: чемпіон з Корабельного району Денис Жумела святкує ювілей

Його спортивні досягнення надихають багатьох, а життєва історія вражає

Цей материал також доступний

3 вересня 2024 року виповнюється 50 років мешканцю Корабельного району Миколаєва Денису Жумелі, який зараз вимушено проживає в Нідерландах через те, що його будинок розбомбили російські війська. Денис Жумела – майстер спорту України міжнародного класу з плавання. Інвалід І групи з 1992 року (у спортивній системі – ІІ клас поразки). Учасник ХІІ Паралімпійських ігор 2004 року в Афінах (IV місце), призер міжнародних змагань, чемпіон світу 2006 року. Учасник ХІІІ Паралімпійських ігор 2008 року у Пекіні (IV місце) і XIV літніх Паралімпійських ігор у Великобританії.

Шановний Денисе Олександровичу!

Від імені всіх миколаївців вітаємо вас з ювілеєм! Сьогодні – Ваш день, коли ми всі разом згадуємо Ваші великі досягнення, силу духу та неймовірну витримку. Ви – приклад незламності, втілення сили і мужності, що не піддається жодним життєвим викликам.

Попри всі випробування, які випали на Вашу долю, Ви продовжуєте жити і боротися за нові перемоги, доводячи, що справжній чемпіон завжди перемагає – як у спорті, так і в житті.

Ваші досягнення, серед яких і світові медалі, і успіхи в шахах, надихають багатьох, А ваша історія вражає та викликає захоплення. У цей важливий день ми хочемо побажати вам здоров’я, невичерпної енергії, нових звершень і найскорішого виникнення можливості повернення до рідної України – мирної і процвітаючої.

Ми впевнені, що Ваші успіхи на спортивній арені та у житті стануть важливим прикладом для майбутніх поколінь українців. Ви – гордість нашого району, міста і всієї країни.

З повагою і найкращими побажаннями – редакція “Корабелов.Інфо” та інші мешканці Корабельного району.

Раніше ми писали:

Нагадаємо: Жумела Денис Олександрович (1974 р.н.) навчався у школі №43 ім. К.Ф. Ольшанського. Серед інших захоплень був спортивний туризм, музика, боротьба. Доброзичливий, веселий, дуже скромний був хлопчина.

Він і зараз дуже скромний. За всіх його здобутків, говорити про них не любить, вирізки з газет та відеозаписів про себе не збирає, фотографується дуже рідко. “Я до цього спокійно ставлюся”, – сказав Денис, коли ми здивувалися, що він не зберігає публікацій про себе.

Після школи Денис вступив до Миколаївського кораблебудівного інституту. Після першого навчального року якось поїхав улітку із друзями на Дніпро купатися. Там через невдалий стрибок у воду і стався з Денисом той страшний нещасний випадок, який докорінно змінив його життя.

В інститут тоді з нового навчального року повернутися не довелося… Денис відновив навчання набагато пізніше, і, використовуючи дистанційну форму навчання, отримав у МКІ спеціальність програміста.

А тоді, того страшного для сім’ї Дениса Жумелі літо, почався новий відлік часу. Жили вони тоді у дев’ятиповерхівці. Прикутий до ліжка, а потім до інвалідного візка, Денис кілька років провів у квартирі, дуже рідко спускаючись надвір – це було важко. Мама та друзі допомагали, звичайно.

І лише коли Денис із мамою змогли переїхати до приватного будинку, продавши квартиру, Денис зміг щодня бувати на вулиці. Ми запитали Дениса, коли він почав серйозно займатися плаванням.

«Плавати став лише з 2000 року. Пам’ятаю, я брав участь у програмі навчання та адаптації у суспільстві для інвалідів з усієї України. Вона називалася «Повір у себе». Шведи, поляки приїжджали до нашого міста, привозили коляски, навчали нас, як жити у нашому становищі. Там я познайомився з Валерієм Головіним, засновником та керівником спортивного клубу “Вікторія” (на жаль, він вже пішов із життя), з якого, можна сказати, починався розвиток інваспорту в Україні. Тож Миколаїв у цьому плані – передове місто», – розповідав Денис нашому виданню 10 років тому.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button