СуспільствоТема дня

Плавець-паралімпієць із Корабельного району лідирує в чемпіонаті з шахів у Голандії

Війна розкидала українців по всьому світові...

Цей материал також доступний

“Я зіткнувся з шахами, коли мені було п’ять років, і цей вид спорту ніколи не залишав мене”, – каже паралімпієць Денис Жумела – чемпіон світу з плавання родом із Корабельного району міста Миколаєва. Український біженець (через військову агресію рф) наразі лідирує в місцевих змаганнях Ruurlose Chess Friends, які проводяться у нідерландському (голландському) селі Рюрло.

Нагадаємо, ми писали: Паралимпиец из Корабельного, дом которого разбомбили российские войска, вынужден был уехать в Голландию

Денис Жумела (49 років) живе зі своєю матір’ю та кількома українцями в Рюрло з лютого 2023 року. А невдовзі після цього до нього підійшли місцеві шахісти і запитали, чи не хоче він прийти і пограти з ними у шахи. Денис не дозволив питати себе про це двічі. З того часу він не пропускав шахових вечорів. «Я люблю грати у шахи. І особливо зараз, у моїй ситуації, це чудове проведення часу», – зазначає Денис, як передає нідерландське видання Аchterhoek Nieuws. Далі ми цитуємо їхню публікацію.

Денису та його матері довелося пережити, як їхній будинок у Корабельному районі Миколаєва було повністю зруйновано 3 квітня 2022 року.

«Моя мати виходила з вітальні, щоб піти на кухню, коли ми почули жахливий звук вибуху бомби. Стіна нашого будинку провалилася у вітальню. Тоді я був у своїй кімнаті і був затиснутий між дошками, що розлетілися від вибуху. Мене змогли витягти з-під них. Але сусіда розчавило», – розповів Денис.

Читайте також:
В Корабельном районе оккупанты разрушили дом паралимпийца, чемпиона мира по плаванию. ФОТО

Денис – плавець-паралімпієць. Почав серйозно займатися плаванням після радикальної події у його житті у 17-річному віці: «Після навчального року я поїхав із друзями на Дніпро купатися влітку. Через жахливо невдалий стрибок у воду я опинився в інвалідному візку». 2000 року Денис брав участь у програмі навчання людей з обмеженими можливостями адаптації до суспільства. Девізом було «Вір у себе».

Парубку вдалося не тільки повірити у свої сили, а й досягти відмінних результатів завдяки завзятій праці та незламній волі. Він взяв участь у трьох Паралімпійських іграх в Афінах, Пекіні та Лондоні, а також у чемпіонатах Європи та світу. На чемпіонаті світу в ПАР він завоював золоту медаль (50 метрів батерфляєм) та бронзову медаль (200 метрів вільним стилем). На чемпіонаті світу з плавання у серпні 2010 року в Ейндховені він завоював срібну медаль у комбінованій естафеті 4х50 метрів. Це великі здобутки, але Денис як дуже скромна людина не любить про них говорити. Жодних газетних вирізок чи відеороликів на цю тему він також не зібрав.

Денис Жумела (один із багатьох, кому довелося тікати від страждань на батьківщині) намагається отримати максимальну користь зі свого перебування у Нідерландах. Він говорить англійською (за професією він програміст), але вважає за краще, щоб ви розмовляли з ним голландською:

«Бо ви повинні вміти висловлювати свої думки мовою країни, в якій ви знаходитесь. Інакше ви ізолюєтеся», – каже Денис.

Якщо дозволить ситуація, він хоче якнайшвидше повернутися до України. А поки що він працює над подальшим удосконаленням своїх навичок у шахах. Частково завдяки тому, що він вирішив багато шахових завдань в Інтернеті, він сподівається знову добре виступити у другій половині змагань.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Back to top button