СуспільствоТема дня

Антирекорд: дефіцит кадрів в Україні досяг 40%

Дізнайтеся, яка галузь потерпає найбільше і що роблять роботодавці

Цей материал також доступний

В Україні дефіцит кадрів уже досяг історичного рівня. Кількість відкритих вакансій, розміщених на кадрових порталах, сягнула рекордної позначки. Пропозицій про роботу на ринку більше, ніж до повномасштабної війни, а пошукачів цієї роботи значно менше, – передає OBOZ.UA.

Найгостріший дефіцит відчувається там, де працювали здебільшого чоловіки. Чи не найважча ситуація – в будівельній галузі, там дефіцит співробітників доходить до 40%. Це змусило роботодавців у цій сфері на 44% підняти зарплати, а також залучати до роботи більше жінок.

Останні опитування показали: компанії вважають, що дефіцит кадрів впливає на стримування їхнього розвитку більше, ніж дефіцит електроенергії чи корупція.

Особлива проблема – з пошуком кваліфікованих кадрів. Лише 1,7% опитаних Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД) вважають, що знайти кваліфікованого працівника стало легше. У майбутні три місяці опитані керівники підприємств очікують на подальше, хоча й незначне, пришвидшення темпів скорочення кількості працівників. Частка керівників підприємств, які вказали на те, що кваліфікованих співробітників усе важче знайти, збільшилась із 38,9% до 43,0%. Зросла також і частка тих, кому важче шукати некваліфікованих працівників, – із 31,7% до 36,6%.

Проблеми бізнесу в Україні (результати опитування)
Проблеми бізнесу в Україні (результати опитування)

Дефіцит кадрів, за оцінками бізнесу, досягнув значних масштабів у грудні 2023-го. Ще у серпні-грудні 2022-го менше ніж 20% опитаних підприємств вважали, що брак робочої сили є значною перепоною для їхнього зростання. Тепер цей показник злетів більше, ніж удвічі.

На ринку праці – рекордна кількість вакансій. У травні 2024 року роботодавці розмістили на Work.ua 113016 пропозицій роботи, що на 2% більше, ніж у квітні. Середня конкуренція шукачів за вакансію у травні була найнижчою за весь період від січня 2021 року.

Висока конкуренція за робітників неодмінно призведе до кардинальних змін на ринку. Наприклад, 10% опитаних (Конфедерацією будівельників України) будівельних компаній заявили про плани привозити трудових мігрантів (передусім ідеться про Індію). Також розглядається можливість збільшити кількість співробітників пенсійного віку. В більшості країн ЄС громадяни працюють до 65 років. В Україні, за оцінками демографів, можливість ефективно працювати є у 70% українців віком від 60 до 65 років.

Окрім того, в таких умовах бізнесу доводиться ставити ефективнішим: оптимізовувати й автоматизовувати процеси, перерозподіляти робочі завдання. При тому після закінчення повномасштабної війни на нас чекають нові виклики. Активізується процес відбудови країни, зникне головна перепона для розвитку бізнесу – відсутність безпеки. За оцінками уряду, дефіцит кадрів тоді може становити близько 4 млн осіб. Це майже 40% від кількості офіційно працюючих.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button