Суспільство

Новий закон: Військова поліція може проникати до житла українців у спеціальних випадках

Невиконання вимог поліції каратиметься штрафом до 17 000 грн

Цей материал також доступний

На пленарній засіданні 19 червня 2024 року Верховна Рада України ухвалила законопроект про Військову поліцію №6569-д у першому читанні, – повідомили народні депутати.

Законопроект про військову поліцію було зареєстровано у Верховній Раді 31 травня 2024 року. Початково його мали розглядати на сесійній залі 5 червня 2024 року, але голосування в останній момент було перенесено через необхідність внесення певних змін до документа.

Керувати новим органом буде начальник Військової поліції, якого призначатиме та звільнятиме президент України за поданням міністра оборони. Під час воєнного стану подання про призначення начальника Військової поліції президенту буде представляти головнокомандувач ЗСУ.

Зокрема, Військова поліція матиме повноваження:

  • Під час проведення заходів щодо затримання осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, а також при обставинах, що загрожують життю і здоров’ю людей, буде тимчасово обмежувати або забороняти рух транспорту і пішоходів на окремих ділянках вулиць та автомобільних доріг, а також зупиняти і проводити поверхневу перевірку з цією метою транспортні засоби, перевіряти у водіїв документи на право користування та керування ними;
  • Крім того, Військова поліція у невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, у випадках та на підставах, передбачених законом, зможе проникати до житла чи до іншого володіння особи з негайним повідомленням органу досудового розслідування та прокуратури.
  • Військова поліція зможе здійснювати оперативно-розшукову діяльність і нараховуватиме до 1,5% чисельності ЗСУ.
  • За невиконання вимог або інших законних розпоряджень посадових осіб Військової поліції передбачені штрафи до 17 000 грн. Відповідні положення містяться в законопроекті №6570-д, що вносить зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу щодо впровадження діяльності Військової поліції.

Фінансування Військової поліції планується здійснювати з держбюджету України в межах бюджетних призначень, визначених для Міністерства оборони України, які будуть передбачені окремим рядком у державному бюджеті, а також з інших джерел, передбачених міжнародними договорами України або проектами міжнародної технічної допомоги.

Читайте новини першими

Связанные статьи

2 комментариев

  1. Моє житло.... моя крепость! І ніхто ніхто не має право туди лісти.це вже в стране беспредел скоро почнуть відстрілювать як собак на вулицях!??????

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button