Пригоди

ДБР розпочало розслідування щодо прориву росіян на Харківщині

Серед фігурантів — командири 125 бригади

Цей материал також доступний

Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило кримінальне провадження проти командування 125-ї окремої бригади територіальної оборони за підозрою у недбалому ставленні до служби, що призвело до втрати бойових позицій під час травневого наступу російських військ на Харківщині.

Про це повідомляється в ухвалі слідчого судді Ленінського районного суду міста Харкова від 17 травня 2024 року.

За даними слідства, 10 травня 2024 року підрозділи 125-ї бригади біля населених пунктів Стрілеча, Красне, Борисівка, Пильне та Гатище залишили свої позиції під час штурму російських військ. Йдеться про підрозділи чисельністю до однієї роти, які входили до складу першого ешелону оборони. Втрата цих позицій змусила використовувати сили другого ешелону оборони для відбиття наступу ворога.

Командування 125-ї бригади, а також підпорядкованих їй підрозділів, зокрема 415-го окремого стрілецького батальйону, 23-ї механізованої бригади та 172-го окремого стрілецького батальйону, не забезпечило належного рівня оборони на кордоні з рф. Це призвело до втрати позицій, військової техніки та особового складу.

У межах розслідування призначено військову експертизу, для чого слідство запросило документи про виконання бойових розпоряджень на ділянках фронту на Харківщині. Крім того, зібрано дані про укомплектованість військових частин особовим складом, озброєнням та військовою технікою станом на 10 травня, а також документи про стан фортифікаційних та інженерних споруд на кордоні з рф.

Кримінальне провадження було відкрито 11 травня 2024 року за фактами недбалого ставлення до військової служби (ч. 4 ст. 425 Кримінального кодексу) і самовільного залишення поля бою (ст. 429 ККУ). Максимальне покарання за цими статтями передбачає до 10 років позбавлення волі.

В іншій ухвалі від 22 травня зазначається, що в розслідуванні фігурують 56 військових, серед яких командири взводів, радіотелефоністи, санінструктори, гранатометники, стрільці, снайпери, навідники та інші.

В цьому рішені суд ухвалив надати слідчим ДБР на тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та перебувають у володінні ТОВ « Лайфселл », а саме до інформації про зв`язок кінцевих обладнань споживачів телекомунікаційних послуг та інформацію про телефонні з`єднання абонентів.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button