Пригоди

«Вам телефонують із банку»: за добу жителі Миколаївщини перерахували шахраям майже 700 тисяч гривень

Правоохоронці проводять досудові розслідування

Цей материал також доступний

За одну добу мешканці Миколаєва та Первомайська перерахували шахраям майже 700 тисяч гривень. Наразі правоохоронці ведуть досудові розслідування та встановлюють особи зловмисників.

Про це 21 травня 2024 року повідомляє відділ комунікації поліції Миколаївської області.

20 травня до поліцейських відділень звернулися двоє жителів Миколаєва із повідомленнями про те, що вони стали жертвами шахрайських дій. Зі слів потерпілих, їм телефонували незнайомці, які представлялися працівниками банківських установ. Під приводом «захисту рахунків» заявники перерахували шахраям 394 тисячі 320 гривень.

Того ж дня стало відомо, що аферисти ошукали мешканця Первомайська. Потерпілий зареєструвався в одній з компаній у соціальній мережі, де обіцяли заробіток за допомогою штучного інтелекту. Протягом місяця громадянин, вірячи у можливість заробітку, неодноразово перераховував аферистам від 1000 до 50 тисяч гривень. Однак, коли він спробував отримати дивіденди, представник фіктивного власника повідомив, що це поки неможливо. Сума збитків склала 300 тисяч гривень.

За кожним фактом слідчими відділеннями поліції розпочаті кримінальні провадження за ознаками ч. 4 ст. 190 КК України «Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки». Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до восьми років.

Поліція Миколаївщини нагадує громадянам про необхідність бути обережними та дотримуватися наступних рекомендацій, щоб не стати жертвою шахраїв:

  • Для спілкування із представниками банку мати окрему сім-картку та не розголошувати свій фінансовий номер телефону.
  • Не використовувати фінансовий номер телефону для реєстрації акаунтів у соціальних мережах та для авторизації в інших системах.
  • Не зазначати фінансовий номер у якості контактного в інтернеті та не використовувати його для щоденного спілкування.
  • Для здійснення розрахунку та інших операцій використовувати лише офіційний застосунок банківської установи.
  • Якщо ви помітили підозрілу активність, негайно зателефонуйте до банку за номером, який зазначено на звороті вашої картки, заблокуйте рахунки та доступ до інтернет-банкінгу.

“Шановні громадяни! Будьте обережними та обмежте спілкування з незнайомцями по телефону. Якщо ви стали жертвою шахрайських схем, терміново звертайтесь до найближчого відділу поліції або телефонуйте 102”, – звернулись до громаян правоохоронці.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button