Суспільство

Знайдено відхилення: на Миколаївщині дослідили питну воду з-під кранів та на пунктах розливу

Дослідження води проводилося на 244 водопроводах та 14 пунктах розливу

Цей материал також доступний

Спеціалісти Держпродспоживслужби на постійній основі здійснюють моніторинг проведення суб’єктами господарювання виробничого контролю якості та безпеки питної води, що надається населенню Миколаївської області системами централізованого водопостачання та через пункти розливу доочищеної води.

Це робиться, оскільки в Миколаївській області є широке використання підземних водоносних горизонтів регіону, які мають різноманітний хімічний склад і деякі речовини знаходяться в концентраціях, що перебільшують встановлений гігієнічний норматив. У період військових дій ця загроза зростає. Додаткове забруднення підземних та поверхневих вод може стати на шляху їх використання для питних потреб людини. Хімічні, токсикологічні та мікробіологічні продукти війни можуть потрапити в водні джерела, погіршуючи якість води та створюючи загрозу здоров’ю населення.

Більшість водопроводів, що наявні на території Миколаївської області, не мають додаткових споруд водопідготовки, наприклад, знезараження з метою запобігання бактеріального забруднення, або доочищення від надлишків мінеральних складових.

Так, згідно опублікованих 6 травня 2024 року результатами моніторингу встановлено, що відомчий лабораторний контроль здійснювався 70 суб’єктами господарювання в сфері питного водопостачання.

Дослідження води проводилося на 244 водопроводах та 14 пунктах розливу, розташованих на території Миколаївської області. З досліджених 1268 проб питної води не відповідало вимогам за санітарно-хімічними показниками 156, що становить 12,3% та за бактеріологічними – 34 (2,7%). У всіх випадках отримання результатів виробничого контролю з відхиленням показників від вимог ДСанПіН 2.2.4-171-10″, – йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що власникам водопроводів та головам територіальних громад спеціалістами територіальних управлінь було підготовлено та направлені пропозиції щодо усунення порушень.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button