Пригоди

"Щодня забирали по 100 тон без сплати акцизів", - Герсак про контрабанду палива у Миколаєві

Багатомільйонні нелегальні заробітки, які йшли на Київ

Цей материал також доступний

Колишній начальник СБУ в Миколаївській області, громадсько-політичний діяч, воїн-доброволець ЗСУ, засновник громадської організації «Вільні та Вірні» Віталій Герсак, дав велике інтерв’ю у квітні 2024 року виданню «Апостроф».

Герсак нещодавно опинився в центрі журналістського розслідування, яке сам він вважає необ’єктивним та заснованим на фейках чотирирічної давнини. Зазначається, що під час своєї каденції начальником Миколаївського управління СБУ у 2019-2020 роках, Віталій Гресак мав значні фінансові можливості, отримані незаконним шляхом.

У зв’язку з цим він віповів на питання з журналіста, щодо різних скандалів пов’язаних з ним та про свою роботу з наведення ладу у Миколаївській області.

“Перед призначенням до Миколаєва у мене була зустріч із Президентом, де мені було поставлене завдання навести лад у області. У тому числі йшлося про контрабанду палива через акваторію Чорного моря. Президент і на той момент його перший помічник Єрмак виявились досить поінформованими. Я не знаю, хто готував для них інформаційні матеріали, але це явно були не люди Баканова. Інакше вони не знали б багатьох цікавих фактів.

Сенс у тому, що до нейтральних вод біля Миколаєва постійно заходили танкери з нафтопродуктами на 50 000 тон, до яких з Миколаєва та Очакова щодня підходили так звані «таксі» чи «присоски», які забирали за раз по 100 тон ніким не врахованого палива. Потім це йшло на ринок, звісно, без сплати акцизів, транспортних зборів тощо. Це багатомільйонні нелегальні заробітки, які, як я розумію, йшли на Київ.

Я пообіцяв, що вирішу цю проблему і біля Миколаєва їх більше не буде. Через тиждень після мого призначення вони упливли”, – розповідає Герсак.

Як зазначив експосадовець танкери після цього відійшли у бік Одеси.

“Чи пропонували вам гроші за те, щоб цей незаконний бізнес продовжував працювати як раніше?”, – журналіст.

“Мені пропонували 1 млн. доларів разово “за взаєморозуміння” і, здається, по 200 тис. дол. щомісяця за неперешкоджання роботі. В останній цифрі можу плюс-мінус помилятися, тому що відразу дав відповідь і далі слухав неуважно”, – Герсак.

На таку пропозицію відповідь була чітка та зрозуміла:

“Я відповів, що якщо цей танкер не упливе, то я просто підірву його нахуй”, – зазначив колишній начальник СБУ в Миколаївській області.

Інформація: професійні здобутки Віталія Герсака були відзначені керівництвом СБУ іменною нагородною зброєю та відомчими нагородами.

2018 року Віталій Герсак стає радником голови Служби зовнішньої розвідки України, а згодом, обіймає посаду першого заступника начальника ДВБ СЗРУ. В системі СЗРУ працював, зокрема, над організацією і проведенням спільних спеціальних операцій разом із ГУР МО України в зоні проведення АТО та на території ОРДЛО. Був нагороджений іменною зброєю та отримав дострокові військові звання.

2019 року очолює УСБУ в Миколаївській області. За час керівництва обласним управлінням спецслужби Герсак відзначився проведенням заходів щодо очищення служби від недоброчесних співробітників, викорінення хабарництва і здирництва, протидії нелегальному бізнесу, позбавлення організованої злочинності впливу на економіку і суспільно-політичне життя в регіоні. Зокрема, лідер місцевої організованої злочинності і неофіційний «господар регіону» на прізвисько «Мультик» вимушений був втекти з України, а т.зв. «смотрящій» за областю на прізвисько «Наум» отримав тюремний термін.

Через постійні непорозуміння та конфлікти із тодішнім керівництвом СБУ в особі І. Баканова та А. Наумова 2020 року В. Герсак подає рапорт про звільнення за власним бажанням на ім’я голови СБУ. Рапорт було підписано і 18 листопада 2020 р., того ж дня Президент України видав Указ про звільнення В. Герсака із займаної посади.

Під час служби в лавах СБУ відзначився участю у викритті хабарництва т. зв. «діамантових прокурорів», документуванні та затриманні хабарників в керівництві Державної служби експортного контролю; визволенням з іранського полону українського моряка Андрія Новічкова; затриманням при отриманні хабарів керівником Державної служби зайнятості Ярославом Кашубою, заступником начальника відділу оперативно-технічного управління НАБУ Олександром Самковим, заступником прокурора Подільського району м. Києва Дмитром Прокудіним та експрокурором Подіільського району Сергієм Нечипоренком та ін.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. Зачем вообще этого ур*да вора вы показываете , как и интервью умудряются у подобного брать всякие журналисты

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button