Пригоди

Дитячий алкоголізм: на Миколаївщині з початку року зафіксовано 17 випадків отруєння неповнолітніх

З них 9 дітей були доставлені до медичних закладів

Цей материал також доступний

Правоохоронці Миколаївської області вкладають значні зусилля в профілактику негативних явищ, які загрожують молодому поколінню. Одним із найважливіших завдань є протидія пияцтву та тютюнокурінню серед неповнолітніх.

Як повідомляє 2 травня 2024 року відділ комунікації поліції Миколаївської області, з початку року вже було зафіксовано 17 випадків вживання алкогольних напоїв неповнолітніми, що призвело до госпіталізації 9 дітей. На щастя, після надання кваліфікованої допомоги їхньому життю загрози не було.

Незмінно у центрі уваги поліцейських – виявлення та припинення подібних випадків. Поліція не тільки реагує на випадки негативних проявів серед неповнолітніх, а й активно займається їхньою профілактикою. За доведення неповнолітніх до стану сп’яніння, правоохоронці притягли до відповідальності 53 особи, а також склали на 46 осіб адміністративні протоколи за незаконну реалізацію алкоголю та тютюнової продукції.

Нині матеріали поліцейські скерували на розгляд відповідних органів.

Правоохоронці нагадали батькам, що проведення дітьми дозвілля не повинно залишатись поза увагою, батьки повинні знати чим займаються їхні нащадки за межами свого дому.

“Цікавтесь колом знайомих та друзів своїх дітей, володійте інформацією щодо місця їхнього перебування, особливо, у вечірній час”, – зазначають в повідомленні.

Не забувайте про те, що:

  • якщо неповнолітньому не виповнилось 16 років, то за розпивання ним спиртних напоїв у громадських місцях і появу в громадських місцях у п’яному вигляді, правоохоронці складають протокол на його батьків за ст. 184 КУпАП «Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей». Після чого батьків підлітка-правопорушника чекає суд, який розглядає такі протоколи і, відповідно, виносить рішення про покарання. Штраф, як правило, від одного до трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Іноді обмежуються попередженням;
  • якщо ж дитині від 16 до 18 років, то за розпивання спиртних напоїв на вулиці, стадіоні, у сквері, парку, усіх видах громадського транспорту і за появу в нетверезому стані в громадських місцях, правоохоронці складають протокол на неповнолітнього за ст. 178 КУпАП «Розпивання спиртних напоїв у громадських місцях і поява в громадських місцях у п’яному вигляді». Таке правопорушення тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Не менш небезпечними є факти втягнення неповнолітніх у розпиття спиртних напоїв. У таких випадках складається протокол за ст. 180 КУпАП «Доведення неповнолітнього до стану сп’яніння». До відповідальності можуть притягнути батьків, осіб, що їх замінюють, чи інших громадян.

Поліція закликає підприємців та продавців строго дотримуватися законодавства та не здійснювати продаж алкогольних та тютюновмісних виробів неповнолітнім.

Якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення 18-річного віку покупцем, який купує пиво, слабоалкогольні напої, тютюнові вироби, електронні сигарети, продавець повинен звернутися до такого покупця із вимогою пред’явити документ, що підтверджує його вік.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button