СуспільствоТема дня

Навчання офлайн з вересня: як "перетусують" миколаївських школярів

Міністерство розробило три політики вибору форми навчання

Цей материал також доступний

23 квітня 2024 року відбувся пресбрифінг за участі директорки департаменту освіти і науки Миколаївської ОВА Алли Веліховської. Веліховська розпочала брифінг з повідомлення, що наразі навчальні заклади Миколаївської області максимально готуються до запуску нового навчального року в режимі офлайн. Головним чинником запуску у такому форматі навчання є наявність укриття за всіма.

“Основна наша діяльність сьогодні спрямована саме на те, щоб максимально запустити процес навчання на всій території Миколаївської області саме офлайн. До сьогоднішнього часу, ви знаєте, що 81 заклад у нас працював в очному режимі, 128 у нас працюють у змішаному режимі й 253 у нас на сьогодні працюють в дистанційному режимі”, – зазначила директор департаменту освіти і науки Миколаївської ОВА.

Пов’язано це в першу чергу з тим, що не на всіх територіях поки що безпечно. Однак наразі ведеться активна робота для того, щоб запустити заклади, для навчання в очному режимі.

“Для того, щоб були запущені ці заклади сьогодні проводиться відповідна робота, а саме готуються укриття, запускаються харчоблоки. Відповідні приймаються рішення педагогічними радами кожного закладу, а також на сьогодні проходить опитування у батьків саме для того, щоб вони визначились будуть вони повертатись – це для тих, хто виїхав за кордон (в Україну саме в Миколаївську область для того, щоб піти очно в заклади освіти). Продовжуватимуть навчатися вони дистанційно для того, щоб можна було сформувати цю мережу на сьогодні проводиться така робота”.

Також Веліховська зазначила, що Миколаївщина є пілотною саме в проєкті створення мережі:

“На сьогодні ми продумали модель, яка в перспективі може дійсно запустити оновлену систему освіти. Це стосується 27-го року, а саме це формування старшої школи, перехід на профільну освіту. Тобто академічний ліцей, професійний ліцей, професійна старша школа”.

Наразі переглядають скільки в Миколаївській області є транспортних засобів для підвезення дітей, бо є повністю зруйновані громади в яких проживають діти й вони можуть отримувати знання у сусідніх громадах.

Однією з моделей навчання, яка наразі продумується в Миколаївській області – це дистанційна школа.

“Вони будуть працювати виключно з дітьми, які працюють дистанційно. Тобто на сьогодні міністерство розробило три політики вибору форми навчання:

  • перше – це працюють в звичайному традиційному режимі, повністю весь офлайн;
  • заклад в якому буде змішана форма;
  • заклади освіти, на сьогодні це 5 шкіл у нас передбачено в яких буде виключно дистанційне навчання – такі школи можуть мати не менше 105 осіб і в класах повинно бути не менше 15 осіб”.

Веліховська наголосила на тому, що форму навчання обирають виключно батьки дитини, а депутатський корпус кожної громади формує ту мережу, яку вони вбачають за потрібне в громаді.

Головною умовою запуску навчання офлайн у закладах є наявність укриття за всіма вимогами.

“Якщо укриття вміщатимуть менше ніж контингент школи в такому випадку буде передбачено зміни навчання. Тобто на сьогодні більшість закладів у нас Миколаєва та Миколаївської області перейдуть на дві-три зміни, саме для того, щоб абсолютно всі діти й персонал, який перебуватимуть в цей час у навчальному закладі мали можливість в разі потреби спуститись в укриття”.

Що стосується обласного центру, то в Миколаєві частина навчальних закладів вже з побудованими укриттями і харчоблоками та готова до переходу на роботу в режимі офлайн. Як зазначила Алла Веліховська якщо виявиться, що школа повертається до офлайну, але хтось із батьків хотітиме залишити для своєї дитини онлайн-навчання, тоді учня переведуть до іншої школи.

Буде велика перекомплектація саме учнів, щоб у тих закладах, де є укриття, всі відвідували школу та були повні класи, а вчителі працювали з повним навантаженням. Тут навчання буде позмінним, щоб у будь-який момент при необхідності школярі разом з персоналом могли повністю всі вміститися в укритті. І будуть школи, які працюватимуть дистанційно. Тому що це дуже складно для вчителя, коли половина класу сидить в аудиторії, а половина – онлайн, – повідомила вона.

Рішення про відкриття школи офлайн прийматимуть не депутати, а педагогічна рада закладу.

“Це рішення ухвалиться радою лише тоді, коли надійдуть погодження від ДСНС, Держпродспоживслужби, Поліції охорони, бо установа має бути під охороною. Плюс Рада оборони має право взагалі заборонити навчання, якщо виникне дуже небезпечна ситуація, а укриття будуть потрібні для населення. Я говорю про форс-мажорну ситуацію, не Дай Боже. І коли всі ці погодження будуть, то педрада вже вирішує: «Все, ми готові»”.

На сьогодні ведеться робота з усіма батьками, як зазначила директорка департаменту освіти і науки Миколаївської ОВА саме влітку вже необхідно повністю укомплектувати всі установи, які працюватимуть онлайн та офлайн.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button