Суспільство

"Треба вирішити: бути рабами чи відстоювати своє", - сапер "Сон" з бригади миколаївських морпіхів

Олександр намагається не спілкуватись з ухилянтами, бо не поважає такий вибір

Цей материал також доступний

Молодший сержант Олександр («Сон») у цивільному житті мав некопітку роботу та бронь від мобілізації. Проте морпіх вийшов із зони комфорту і добровільно став у стрій. Зараз сапер обіймає посаду командира відділення інженерно-саперного взводу, – розповідають у пресслужбі 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського.

«У цивільному житті я був офісним працівником – перекладав папірці на столі. Але на другий день війни пішов до ТЦК з військовим квитком. Проте потрапити одразу до війська не вдалось – мій керівник забронював мене за посадою і я в офісі пропрацював ще пів року. А потім вже сам пішов у ЗСУ, бо не хотілось відсиджуватись», – згадує «Сон».

Увесь військовий досвід Олександр здобув безпосередньо під час виконання бойових завдань. Шлях з миколаївськими морпіхами він розпочав з Донецького напрямку.

 «У саперній справі знався не багато – чого на строковій службі навчили. За місцем служби починав усе з нуля. У 36 бригаду потрапив на Донецький напрямок – там по ходу всьому і вчився. Пам’ятаю перший виїзд. Було страшно. Проте порівняно з сьогоденням розумію, що тоді було тихіше. Все приходить з досвідом», – підкреслює морський піхотинець.

За словами сержанта, його справа доволі копітка та вимагає великої уваги, адже сапери йдуть завжди попереду піхоти:

«У сапера повинна бути неймовірна концентрація та уважність. Ти маєш контролювати ситуацію під ногами, дивитись по сторонах, бо можуть бути встановлені «розтяжки». І головне – дивитися вперед. Звісно, що тебе прикриває піхота, але все одно – ти йдеш перший. Зазвичай, коли «зашиваєм» позиції, то вже чуємо голоси противника», – пояснює Олександр тонкощі справи.

Попри небезпеку, яка є неодмінною умовою цього напряму роботи, морпіх сподівається продовжити цю справу у цивільному житті після Перемоги:

«Я не знаю, за що я люблю цю роботу. Просто мені подобається. Я тут по-справжньому живу. У мене є місія, я роблю корисні справи. Мені подобаються ким я став. Я став більш серйозним та відповідальним, впевненим у собі та мужнішим…», – пояснює командир відділення.

Олександр впевнений, що кожен сам вирішує стосовно своєї мобілізації, проте намагається не спілкуватись з ухилянтами, бо не поважає такий вибір.

«Кожен сам вирішує, що йому потрібніше. Я, наприклад, не хочу, щоб прийшли ці орки і ґвалтували наших жінок. Не хочу цієї руїни в містах, які опинились під окупацією. Я не вмів воювати, але навчився. Ті, хто чогось чекають – нехай теж вирішують для себе – бути рабами чи відстоювати своє…»

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button