Пригоди

Прикидалася переселенкою: в Миколаєві викрито колаборантку з Херсонщини

Жінка виконувала ключову роль у незаконному референдумі під час окупації

Цей материал також доступний

Служба безпеки України повідомила 21 березня 2024 року про успішну операцію, спрямовану на викриття та затримання двох колаборанток з Херсонщини, які прикидалися переселенками з метою уникнення правосуддя.

За даними слідства, ці дві жінки виконували ключові ролі у незаконному референдумі, який відбувся під час окупації правобережної Херсонщини. Їх затримали окремо – одну у Миколаєві, а іншу в Чернівецькій області.

Після захоплення Херсонської області, обидві фігурантки приєдналися до окупаційних “виборчих комітетів”, де активно агітували за приєднання регіону до Російської Федерації. Вони не лише надавали підтримку окупантам, а й залучали місцевих мешканців до фейкового плебісциту.

Одна з фігуранток, 28-річна мешканка Чорнобаївки, організувала групу “однодумців”, яка здійснила запис відеозвіту щодо результатів фальшивого голосування.

Інша жінка відвідувала будинки місцевих мешканців, збираючи неправомірні “голоси” у вигляді відміток на “бюлетенях”.

“Її супроводжували озброєні загарбники, які у разі відмови людей підтримати кремлівський проєкт погрожували ув’язненням та конфіскацією майна.

За співпрацю з агресором фігурантка отримала одноразову грошову «винагороду» та обіцянки подальших «перспектив» в окупаційній установі”, – зазначають в СБУ.

Після звільнення регіону вони намагались уникнути суду, залягаючи “на дно” у містах на півдні та заході України.

Слідчі СБУ повідомили затриманим про підозру за статтями Кримінального кодексу України, що стосуються колабораційної діяльності та посягання на територіальну цілісність країни. Зловмисницям загрожує до 10 років позбавлення волі.

Ця операція стала можливою завдяки комплексним заходам співробітників СБУ у Вінницькій та Херсонській областях, які працювали під процесуальним керівництвом органів прокуратури.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button