СуспільствоТема дня

Направив підбитий літак на колону ворога: миколаївському льотчику просять присвоїти звання Героя України

Олександр Жибров одним з перших взяв участь у захисті країни

Цей материал також доступний

Особовий склад 299-ї бригади тактичної авіації ім. генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова, що базувалася до війни в Корабельному районі міста Миколаєва, просить співгромадян підтримати петицію про присвоєння звання Героя України (посмертно) їхньому бойовому побратиму – військовому льотчику-штурмовику, командиру авіаційної ескадрильї підполковнику Жиброву Олександру Олександровичу, який до останнього подиху був вірним Військовій присязі та боронив нашу країну від російських окупантів.

Петиція розміщена на сайті Президента України, де детально описано великий вклад підполковника Жиброва в захист країни та його відданість і відвагу.

Олександр був у ніч з 23 на 24 лютого 2022 року на бойовому чергуванні і одним з перших взяв участь у захисті України. Відразу ж по початку російської агресії він керував ескадрильєю, вивівши її з-під удару на безпечний аеродром. Після перебазування техніки він організував підготовку до бойових дій та прийняв рішення про виконання вильотів з метою знищення ворожих колон, що наближалися зі сторони Криму.

Підполковник Олександр Жибров разом зі своєю літаковою парою був серед перших, хто піднявся у повітря в Україні для пошуку та знищення колони противника, виступаючи в ролі ведучого групи.

Під час дозаправки вони виявили колону ворожої техніки і негайно взяли на себе атаку. Перша атака була настільки ефективною, що спричинила значні втрати серед противника. Під час виходу з атаки, підполковник Жибров помітив багато інженерної техніки, яка готувалася до створення переправ через річку Дніпро. Розуміючи потенційну загрозу, він негайно вирішив виконати другу атаку.

Під час другої атаки їх літак був поранений ворожим ППО, але Жибров все ж продовжив атаку, намагаючись максимально завдати шкоди противнику. Усвідомивши, що літак вже практично некерований, він спрямував його на залишки колони та намагався катапультуватися. На жаль, висоти були недостатні для безпечного катапультування, і підполковник Жибров загинув, виконуючи свій обов’язок, заслуживши звання Героя.

Тимчасовий поховальний обряд для Олександра відбувся у місті Чаплинка, Херсонська область. Його тіло було повернено лише наприкінці грудня 2022 року.

Прийнявши перший удар на себе, він власним прикладом показав, що ворога слід нищити до останнього, робити це не вагаючись, навіть ціною власного життя. Як справжній і гідний син свого народу, він виконав свою Присягу «Завжди бути вірним і відданим Українському народові», сумлінно та мужньо виконавши поставлене бойове завдання, проявивши при цьому героїчну відданість військовій справі, патріотизм та бездоганне служіння Українському народу.

Жибров Олександр Олександрович

“Наш командир із честю та гідністю виконав свій обов’язок громадянина України, патріота, щодо захисту своєї держави. Він віддав своє життя в боротьбі за наше життя, нашу свободу, нашу рідну Україну. Серед його підлеглих є Герої України та лицарі ордену Богдана Хмельницького — основна частина з них мужньо продовжують боротьбу, а інша частина, на превеликий жаль, загинула. Підполковник Жибров Олександр був, є та буде для нас прикладом справжнього командира, відважного воїна та незламного патріота нашої Батьківщини”, – висловлюються про нього його побратими.

Читайте також:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button