ПригодиТема дня

Масштабна фальсифікація інвалідності військовозобов'язаним в Миколаєві: злочинців затримано

Клієнтам пропонувалося «оформлення» інвалідності за суму до 7000 доларів

Цей материал також доступний

Правоохоронці Миколаєва розкрили складну схему підроблення медичних документів, яка дозволяла чоловікам призовного віку ухилятися від служби в армії, отримуючи статус інвалідів для легалізації виїзду за кордон. Справа набула розголосу після того, як було затримано п’ять осіб, в тому числі 44-річну мешканку Нової Одеси, яка використовувала свої зв’язки в державних органах для організації цієї злочинної діяльності.

За даними слідства, у вересні минулого року організаторка схеми створила мережу з виготовлення фальшивих медичних документів. Клієнтам пропонувалося «оформлення» інвалідності за суму від 4000 до 7000 доларів США за одну особу. Операція з викриття цієї діяльності була проведена співробітниками поліції та Служби безпеки України Миколаївської області під процесуальним керівництвом спеціалізованої прокуратури.

У процесі розслідування було встановлено, що до злочинної діяльності були залучені двоє посередників, які займалися пошуком і супроводом клієнтів. Вони також контактували з іншими членами групи для передачі грошей організаторці. Крім того, до схеми була причетна 50-річна посадовиця обласного центру медико-соціальної експертизи, яка забезпечувала «оформлення» необхідних документів, та 65-річна медична працівниця, відповідальна за виготовлення фіктивних медичних направлень.

Під час санкціонованих обшуків було вилучено комп’ютерну техніку, копії документів клієнтів, медичні документи та грошові кошти на загальну суму 29400 доларів США і 80 тисяч гривень. Затриманим повідомлено про підозру за частинами 3 статті 15 та частини 3 статті 332 Кримінального кодексу України. За цими статтями передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дев’яти років.

Організаторці схеми суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із можливістю внесення застави у розмірі 1 610 400 гривень. Іншим учасникам групи призначено домашній арешт. Наразі правоохоронці продовжують встановлювати всіх осіб, причетних до цієї злочинної діяльності, а досудове розслідування триває.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button