СтаттіСуспільствоТема дня

Обстрілювали три рази... Як зараз живе ліцей у Корабельному районі

"Жах був... А зараз ми навіть з інших закладів діток приймаємо", - каже директорка. ВІДЕО

Цей материал також доступний

Миколаївський економічний ліцей №1, розташований в Корабельному районі, пережив декілька руйнівних “прильотів” під час повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ на територію України. Як функціонує начальный заклад після ремонту, чим живе зараз – дізнавалася кореспондентка Кorabelov.info.

Як повідомлялося раніше, в 2023 році завдяки фінансовій допомозі міжнародної організації UNICEF в ліцеї було обладнано захисні укриття. Крім того, частково відновили пошкоджений ворогами сам навчальний заклад. Його директорка Лариса Шалар розповіла і про те, як вдалося отримати таку необхідну допомогу.

“Вибрали нас. Нас три рази обстріляли (третій раз – 26 жовтня в 2022 році). Жах був. Що могли – прибрали; що могли – привели до ладу… Ви ж бачили, там п’ятиповерховий будинок поруч – повністю квартиру знесло. А у нас тоді спортивна зала, яку ми 25 років чекали, вона була повністю розбита. І це була, звісно, катастрофа… Зовсім недавно на переході до спортзали впала стеля. Я своїм одразу написала вчителям: “Як ви, колеги шановні?”, вони мені всі відписалися, і я зрозуміла, що все добре, а все те матеріальне можна повернути і зробити. Головне – життя. Головне зараз – наші діти і люди, це найголовніше для мене як для людини…

Робили все, щоб дійсно було зручно. Просили… ЮНІСЕФ розраховував зробити нам тільки укриття. Працювали ми з ними дуже щільно. Благо, що я знаю мову, я ж “англічанка” сама. Приїжджали вони дуже багато разів, і ми спілкувалися. Я просила, так, я просила, вони казали: “Ні. Грошей не вистачає. Тільки на укриття”. Але ж, уявляєте, повністю простріляний один дах, інший дах… Знаєте, я просила жінку, яка приїжджала з Канади, вона сама є керівником. Ми з нею спілкувалися – вона пообіцяла, і вони зробили. І я дуже вдячна, дуже вдячна”, – розповідає Лариса Володимирівна.

Спонсори відремонтували ліцей в Корабельному районі та обладнали в ньому укриття на 110 осіб

“Хочу сказати, що у нас тут зараз дітки, спортивна школа №5 – в спортивному залі зараз проходять тренування. У нас будуть і зовсім маленькі, для них завозять меблі, ми їм звільнили кімнату: у них немає укриття – ми з ними поділилися. Манюнькі і старша група… Хай дітки походять, вони ж теж хочуть…

Гуртки у нас ще займаються. Гурток географічний і літературний. Ми всіх розміщаємо, всім кажемо, що це наші діти. Ми ж не маємо права казати, що ні. Це наші діти. Вони приходять. Серце радується. Ви знаєте, коли я зайшла (я перед тим була дуже довго на лікарняних, практично чотири місяці) і чую, що діти розмовляють, і наші приходять. Знаєте, аж серце так радується, що… Ну, голос чути дитячий уже так хочеться, щоб ми зібралися всі разом і навчалися. Дуже хочеться”, – додає керівниця ліцею.

Навчальний заклад має два захисних укриття, в яких є все необхідне для тимчасового перебування при ворожих атаках. Сховища призначені для учнів ліцею, але директорка каже, що вони приймають туди всіх.

“В ці укриття – так, комісія їх прийняла – мають спускатись наші учні. Але ми відкриті, якщо приходить хтось інший; тут були люди – зразу сторож відкрила, немає проблем. Ви ж розумієте, що ми знаходимося в такому стані, ми не маємо права відмовити людині, якщо вона прийшла. В нас такого немає.

Укриття розраховані на 70 осіб. Там зараз змінилися норми: було 60 сантиметрів на людину, зараз метр квадратний. І тому у нас на 70 людей (дітей) розраховано”, – зазначає Лариса Шалар.

Нагадаємо, раніше ми писали:

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button