Пригоди

Відлуння може бути катастрофічним: з початку року на Миколаївщині сталася вже 61 пожежа в екосистемах

Пам'ятайте, що природа — це наш дім

Цей материал також доступний

28 лютого 2024 року Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Миколаївській області знову звертається до населення з темою про пожежі в природних екосистемах, а саме про тенденцію до збільшення кількості епізодів, які виникають щоденно. З початку року вже маємо 61 пожежу, і їх загальна площа вже десятки гектарів.

“Аналізуючи усі причини їх виникнення, стикаємось із фактами підпалів, а відтак і думками громадян про те, що немає нічого поганого в тому, що випалюють очерет, адже на місті сухого виростає молодий, прибираючи городи спалюються залишки сухої рослинності, бо таким чином не збирається сміття. Але насправді наслідки пожеж в природних екосистемах жахливі як для самих громадян, так і для навколишнього середовища. Вони не завжди зразу видні людському оку, але відлуння може бути катастрофічним.

В першу чергу, можна говорити про викиди в повітря разом із продуктами згоряння пестицидів, якими кропляться рослини (та ж картопля від жука), вплив викидів вуглекислого газу в атмосферу – на зміну клімату на планеті, задимлення і смог, що надовго зависає у повітрі, не дає нормально дихати, погіршує видимість на дорогах і спричиняє ДТП, значне зниження родючості ґрунту”, – йдеться в повідомленні.

Під час спалювання трави в місті та поблизу автодоріг, у повітря потрапляють солі важких металів, що осідають на траві та листі. Фахівці підкреслюють, що такий дим має високу токсичність. Розглядаючи масштаби спалювання трави разом із пластиковими пляшками та поліетиленовими пакетами, можна усвідомити, які шкідливі речовини потрапляють у повітря, яке ми вдихаємо. Вчені виявили, що у димі від таких пожеж міститься у 350 разів більше бензопірену, ніж у димі від сигарет. Крім того, з димом у атмосферу викидаються діоксини – надзвичайно отруйні речовини для людини.

Під час випалювання сухої трави у ній гинуть гнізда та кладки яєць різних птахів. Перелічувати всі наслідки пожеж в природних екосистемах можна ще дуже довго. Та все це прості слова, які дуже б нам хотілось, щоб почули та усвідомили всі громадяни.

Пам’ятайте, природа — це наш дім, і коли ми завдаємо шкоди навколишньому середовищу — ми шкодимо самим собі. Живіть у балансі з природою, і вона віддячить вам у стократ.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button