ПригодиСуспільство

Пияцтво як спосіб уникнути мобілізації: українцю присудили три роки умовно

Чоловіку було призначено 3 роки іспитового терміну за ухилення від мобілізації

Цей материал також доступний

Іноді життя призводить до ситуацій, коли винахідливість перетворюється на несподівані вирішення проблем. Одним із таких прикладів став випадок від одного вінничанина, який знайшов оригінальний метод уникнення мобілізації, проте це закінчилося для нього трьома роками іспитового терміну. Про це йдеться у вироку Вінницького апеляційного суду.

Чоловік вирішив використати незвичний підхід до уникнення служби в армії, обходячи правила з допомогою алкоголю. Кожен раз, отримуючи повістку до військової частини, він приходив на призов пʼяним. Таким чином, через заборону на відправлення військовослужбовців у стані алкогольного спʼяніння, йому постійно виписували нові повістки на інший день.

Однак, його хитромудрий план зазнав краху, коли справа дійшла до суду.

“Двічі викликався для відправки до військової частини. Вперше він прибув у визначений час, однак у зв`язку із затримкою транспорту відлучився на короткий період та після повернення мав явні ознаки алкогольного сп`яніння. Під час посадки обвинуваченого до службового автобуса він виявляв обурення та агресію, висловлював небажання проходити службу за мобілізацією. Враховуючи це та те, що обвинувачений перебував у стані алкогольного сп`яніння, йому надано повторну повістку про відправку на 25.02.2023.

Наступна явка обвинуваченого відбулась раніше визначеного у бойовій повістці строку. Обвинувачений з`явився із явними ознаками алкогольного сп`яніння та висловлювався небажанням проходити службу за мобілізацією. На вказану поведінку йому запропонували написати заяву у якій викласти своє небажання проходити подальшу службу, на що обвинувачений погодився та власноручно добровільно написав відповідну заяву, яка датована 24.02.2023, при цьому представниками Центру неодноразово наголошувалось про відповідальність за ухилення від військової служби під час мобілізації. Після написання вказаної заяви обвинувачений у подальшому жодного разу не прибував до ТЦК”, – йдеться у матеріалах вироку.

Попередньо розглянувши кримінальне провадження по суті, суд виправдав чоловіка за ст.336КК України у зв`язку з недоведеністю обвинувачення.

В апеляційній скарзі прокурор у кримінальному провадженні просить вирок суду щодо обвинуваченго скасувати через невідповідність висновків суду, викладених у ньому, фактичним обставинам кримінального провадження, істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону та неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність та ухвалити новий вирок, яким обвинуваченого визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 336 КК України та призначити йому покарання у виді 3 років позбавлення волі.

Колегія апеляційного суд у сою чергу розглянувши всі докази вирішив скасувати попереднню постанову: оскільки винуватість чоловіка у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченогост. 336 КК України підтверджується зібраними в ході досудового розслідування доказами, яким суд першої інстанції дав невірну оцінку.

Таким чином, згідно з вироком суду, чоловіку було призначено 3 роки іспитового терміну за ухилення від мобілізації.

А саме, на підставі п.п. 1,2 ч. 1, п.2 ч.3 ст. 76 КК України покласти наступні обов`язки:

  • періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;
  • повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи;
  • не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button