СуспільствоТема дня

Віддав своє життя, ставши на захист Миколаєва: Вадим Мороз - гідний звання Героя!

Триває збір підписів під відповідною петицією

Цей материал також доступний

Миколаївців просять підписати петицію про писвоєння звання Героя України (посмертно) льотчику 299-ої бригади тактичної авіації імені генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова Повітряних Сил Збройних Сил України – капітану Морозу Вадиму Сергійовичу, який загинув, захищаючи нашу Батьківщину від російських окупантів.

Мороз Вадим Сергійович народився 9 листопада 1995 року в сел. Вербівка Балаклійського району Харківської області. Закінчив Вербівську середню школу, Харківський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою та Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

3 березня 2022 року Вадим здійснював бойовий виліт поблизу села Новоолександрівка Миколаївської області для зупинення ворожих сил, що намагались захопити село задля подальшого наступу. Капітан Вадим Мороз виявив колони техніки та живої сили противника та завдав по них успішного вогневого ураження, чим зупинив просування ворога на напрямку наступу. Зробивши бойовий розворот, зайшов вдруге на колону, тим самим розуміючи, що йде на вірну загибель, він все ж таки вирішив до останнього знищити як можна більше ворожої техніки. Капітан Мороз почав відпрацьовувати по них гарматою, але в цей момент в літак влучила ракета ППО росіян.

За свідченнями місцевих жителів села, на гранично малих висотах, до останнього відводячи підбитий літак від жилих будинків, незважаючи на те, що хоч і мав змогу катапультуватися, все ж пішов на північний-схід в сторону с. Перемога. Літак впав 1,5-2 км від села, тим самим зберігши життя місцевим мешканцям, які в цей час перебували у власних будинках, переховуючись від окупантів. Цим вчинком показавши, що життя співгромадян переважали над власним.

Своїм героїчним вчинком, відчайдушним супротивом та винятковою мужністю капітан Мороз заслужив велику подяку і визнання від українського народу. Його безкорислива самопожертва та нестримна воля стати на захист рідної землі свідчать про високі моральні якості та справжню патріотичну душу.

За наказом Президента України №157/2022 від 22 березня 2022 року, капітан Мороз Вадим Сергійович був нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня посмертно, відзнакою, яка є вищим визнанням за мужність та відданість у служінні народу.

Низький уклін перед пам’яттю капітана Мороза Вадима Сергійовича та всіх наших героїв, які віддали своє життя за Україну. Нехай їхні вчинки завжди будуть прикладом відваги, самопожертви та найвищого патріотизму. Слава Україні!

До завершення збору підписів під вищевказаною петицією залишилося 85 днів.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button