ІсторіяСуспільствоТема дня

Деколонізація: мешканці Корабельного району пропонують перейменувати його у Вітовський

Відновлення зв'язку з історією

Цей материал також доступний

Миколаїв – місто, де історія говорить на всі голоси. У місті завершується робота топонімічної комісії, яка зосередилася на перегляді назв вулиць та інших об’єктів, прагнучи відходу від колоніального минулого. Комісія, до складу якої входять переважно історики, зіткнулася з викликом у виборі нових назв, що відображають дух деколонізації та дерусифікації.

З наближенням 625-річниці історичної Вітовки, мешканець Корабельного району міста Миколаєва Геннадій Гончаровський висуває ініціативу повернути Корабельному району його історичну назву – Вітовський. Це не просто зміна назви на мапі, а відновлення зв’язку з історією, яка відіграє ключову роль у культурній ідентичності миколаївців.

“І хоча перейменування стосується деколонізації та дерусифікації вулиць та інших топонімів, пов’язаних із колонізацією наших земель, жоден історик не спромігся перейменувати головний топонім пов’язаний з колонізацією в нашому місті. Цитата:

“В ордере № 1065 от 27 августа 1789 года Потемкин пишет Фалееву о присвоению имени города “Фаберову дачу именовать Спасское, а Витовку – Богоявленское, нововозводимую верфь на Ингуле – город Николаев”

Що ми маємо на теперішній час?

Імперія зробила все, щоб викреслити із пам’яті поколінь стару назву поселень, а Вітовка, це доречі зараз Корабельний район міста Миколаєва. Зате у нас зберігалася вулиця, на пряму пов’язана з колонізацією. Це проспект Богоявленський.

Минулого разу я вже пропонував назвати проспект Вітовський. Але тоді перейменування стосувалося декомунізації і цю назву залишили.

Я би хотів повернути 624 роки нашої історії і назвати Корабельний район його історичною назвою. Вітовський.

Вітовський район міста Миколаєва.

У 2024 році Вітовка святкуватиме 625 річницю”, – написав активіст.

Чи буде ця ініціатива почута і підтримана, час покаже. Але одне очевидно – історія Миколаєва готова відкрити нову сторінку.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Back to top button