Суспільство

Нові зміни та виклики: соціальна допомога на Миколаївщині в умовах війни

На допомогу у 2023 році було виділено 2,7 мільярда гривень

Цей материал також доступний

Під час війни кількість людей, які потребують соціальної підтримки значно зросла і надалі зростатиме. У Миколаївській області на реалізацію держпрограм соціальної підтримки населення та незахищених категорій людей у 2023 році виділили 2,7 мільярда гривень. Протягом року понад 84 тисячі людей отримали послуги, у тому числі понад 40 тисяч родинам виплатили грошей на суму 1,15 мільярда гривень. Наразі в області проживає 151 тисяча переселенців, до повномасштабного вторгнення — 8 351 людина.

Про це в ефірі програми “Радіодень” кореспондентам Суспільного розповіла директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської обласної військової адміністрації Оксана Єльчієва.

Умови та розміри при нарахуванні соціальних виплат у 2024 році

Зі слів посадовиці, у січні 2024 року розмір прожиткового мінімуму на одну людину з розрахунку на місяць — становить 2 920 гривень.

“На дітей віком до шести років — 2 563 гривні, на дітей віком від шести до 18 років — 3 196 гривень. Для працездатних — 3 028 гривень, для працездатних, що застосовується для визначення базового розміру посадового окладу суддів, працівників правоохоронних органів, прокуратури — 2 102 гривні. І прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність — з 2 093 до 2 361 гривні”, — говорить Оксана Єльчієва.

Мінімальну зарплату також підвищили. У 2023 році ця сума сягала 6 700 гривень, нині — 7 100, а з першого квітня — 8 000 гривень, каже жінка.

Допомога переселенцям

“Станом на січень 2024 року всі виплати, які отримували внутрішньо переміщені особи, збережені”.

Директорка департаменту говорить, наразі припинили виплати на проживання ВПО, які понад 30 днів перебувають за кордоном, якщо є документальне підтвердження про вагомі обставини — до 90 днів: лікування, навчання, відрядження тощо.

“Також припинена виплата, якщо громаду, звідки було здійснено переміщення, зняли з переліку Мінреінтеграції. І якщо внутрішньо переміщена особа повернулась додому, тобто до територіальної громади, з якої виїжджала. Допомога припиняється з наступного місяця, як сталась подія”, — розповідає Оксана Єльчієва.

Втім можливе повторне призначення допомоги.

“Наприклад, якщо людина отримувала допомогу до першого вересня 2023 року. У разі її переміщення з території, де оголошена обов’язкова евакуація після першого серпня 2023 року. Або, якщо внаслідок бойових дій знищенне чи пошкоджене житло”, — зазначає очільниця департаменту.

Допомога людям з інвалідністю

З першого січня 2024 року людям з інвалідністю з дитинства підгрупи А призначена надбавка у розмірі 200 відсотків прожиткового мінімуму для тих, хто втратив працездатність.

Тобто розмір допомоги з надбавкою на догляд становить:

  • на дітей до 6 років, інвалідність підгрупи А — 6 778 гривень 70 копійок;
  • на дітей віком від 6 до 18 років, інвалідність підгрупи А — 8 044 гривні 70 копійок;
  • на дітей з інвалідністю до 6 років з надбавкою на догляд — 2 934 гривні 20 копійок;
  • на дітей з інвалідністю від 6 до 18 років з надбавкою на догляд — 3 250,7 гривні.

Крім того, відповідно до прожиткового мінімуму визначений розмір соціальної допомоги людям з інвалідністю з дитинства інших груп та категорій.

Допомога при народженні дитини

У регіоні станом на січень 2024 року 15 870 людей отримують грошову допомогу при народженні дитини. Такий вид допомоги може отримати один з батьків, говорить посадовиця. Звернутися за допомогою потрібно протягом 12 календарних місяців після народження дитини.

Сума допомоги при народженні дитини в Україні — 41 280 гривень, одразу виплачують 10 320 гривень. Далі, щомісяця, протягом трьох років по 860 гривень.

Жінка, яка народила за кордоном, також може отримати допомогу.

“Треба надіслати до органу соціального захисту населення за своїм зареєстрованим місцем проживання заяву та виданий компетентними органами країни перебування документ, що засвідчує народження дитини”, — додає Оксана Єльчієва.

Більшість державних та соціальних допомог можна оформити в електронному вигляді: або через звернення в застосунку “Дія”, або через сайт Мінсоцполітики.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Back to top button