Суспільство

Запрацює освіта в кредит та держпідтримка, – Кабмін готує масштабну реформу вищої освіти

Насамперед мова про зміну підходів фінансування

Цей материал також доступний

Кабінет міністрів підтримав законопроєкт, що передбачає запровадження навчання для студентів за державні гранти та пільгові кредити.

Про це повідомив 5 січня 2024 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

“Цьогоріч ми також плануємо запустити масштабну реформу вищої освіти. Насамперед мова про зміну підходів фінансування”, – поінформував він.

Очільник уряду нагадав, що нині у системі вищої освіти є навчання «на бюджеті» і за контрактом.

“Ми пропонуємо змінити такий підхід, аби охопити державною підтримкою якнайбільше студентів. Сьогодні ухвалюємо законопроєкт, який передбачає, що у майбутньому студенти зможуть навчатись за рахунок державного замовлення, державних грантів, пільгових кредитів, а також на контрактній формі навчання”, – повідомив Шмигаль.

За його словами, навчання за державним замовленням — це повністю безоплатне навчання студента за бюджетні кошти. Він уточнив, що можливість безоплатно навчатись надаватиметься найкращим за конкурсним балом вступникам, а частину бюджетних місць буде надано вразливим категоріям.

“Державне замовлення стосуватиметься передусім спеціальностей, які потрібні державі. Наприклад, суспільству потрібні вчителі та лікарі. Тому держава буде повністю оплачувати навчання для найкращих вступників за цими спеціальностями. А після успішного випуску пропонуватиме перше робоче місце”, – підкреслив Прем’єр-міністр.

Водночас уряд пропонує запровадити модель державних грантів, які дозволять повністю або частково покрити витрати на навчання.

Шмигаль акцентував, що ці гранти не треба буде повертати, «вони не передбачають жодних зобов’язань щодо відпрацювання».

Він пояснив, що на розмір гранту впливатимуть два критерії: перший — це результати зовнішнього оцінювання знань, а другий — це обрана спеціальність.

“Хоча сума гранту не обов’язково покриватиме повну вартість навчання, але кількість вступників, які отримають фінансову підтримку, суттєво збільшиться за рахунок більш справедливого розподілу такої підтримки”, – зауважив він.

Також Прем’єр-міністр зазначив, що наразі в Україні 60% студентів навчаються на контракті.

“Сьогодні у нас 60% студентів навчаються на контракті. Наша мета – щоб 60% студентів отримували різні види державної підтримки: держзамовлення, гранти, ваучери або, у майбутньому, пільгові кредити”.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button