Пригоди

Миколаївцям радять вакцинувати домашніх тварин, щоб уникнути зараження сказом

Будь-яку домашню тварину слід вакцинувати від сказу раз на рік

Цей материал також доступний

У Миколаєві та області дедалі частіше трапляються випадки укусів людей дикими тваринами, зараженими сказом, або ж домашніми, які були інфіковані цим вірусом. Як передає пресслужба міської ради, на цьому наголосила директорка КП “Центр захисту тварин” Олександра Купінець.

За її словами, будь-яку домашню тварину слід вакцинувати від сказу раз на рік.

“Це перша дія, яку слід робити, незважаючи на те, «гуляє» сказ у місті чи ні. Вакцинація тварин має бути обов’язковою”, – наголошує вона.

Також вона радить звертати увагу на поведінку тварин: будь-які зміни, які не характерні для природні для вашого улюбленця, – це вже привід замислитися.

Так, у собак досить по-різному проявляється сказ. Деякі спочатку завмирають, забиваються в куток, у них з’являється страх води. Агресія у них відзначається не відразу, а може і не з’явитися взагалі. Такий період триває біля 14 днів. Те саме стосується і котів.

“Якщо тварина живе з вами, ви бачите, що є нормою для її поведінки, а що ні. Завжди можна звернути увагу і зрозуміти, якщо вона себе поводить незвично. Це може бути і не сказ, але відреагувати на це слід”, – сказала вона.

Нагадаємо, що сказ – вірусне захворювання, яке має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних хвороб людини. Вірус сказу вражає центральну нервову систему і після появи симптомів стає невиліковним – 100% хворих людей помирають.

Від інфікованої тварини сказ може передаватись і людині через укус, подряпину чи слину. Якщо такий вид контакту стався, слід негайно звернутись до лікаря, який призначить антирабічну допомогу — тобто введення вакцини від сказу. Така допомога мешканцям Миколаєва надається в міському травматологічному пункті, в міських лікарнях №1, 3, 4, 5, лікарні швидкої медичної допомоги та дитячій лікарні №2 лікарями-травматологами.

Наразі всі заклади охорони здоров’я Миколаєва забезпечені вакциною для профілактики сказу в достатній кількості. Тож відразу звертайтесь по допомогу!

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button