Суспільство

Третя платіжка за газ: скільки українці платитимуть за нову послугу з січня

З 2024 року українці платитимуть 25-65 грн на місяць за технічне обслуговування газових труб усередині будинку

Цей материал також доступний

З січня 2024 року українці побачать новий платіж у квитанціях про сплату за комунальні послуги. Жителі багатоквартирних будинків, які користуються газом, матимуть витрати, призначені для технічного обслуговування газових труб у межах під’їзду та квартири, йдеться у статті видання «Обозреватель».

Журналісти поспілкувались з головою Благодійного фонду «ПроОСББ» Вікторією Погорєловою, яка пояснила, що кілька років поспіль жодна установа не стежила за технічним станом газорозподільчих мереж, які проходять всередині будинків. До 2018 року кошти закладались в оплату за газ, яку отримували оператори газорозподільчих мереж. Однак пізніше це скасували. До 5 січня оператори мають оцінити вартість таких робіт і тоді у платіжках з’явиться ще одна графа, пов’язана з газом.

З 2024 року українці платитимуть 25-65 грн на місяць за технічне обслуговування газових труб усередині будинку. Для виконання цих робіт можна найняти місцевого газового оператора або іншу компанію, яка має відповідний дозвіл.

Платежі за газ: деталі

Новий платіж за газ регулюється трьома документами, які затвердили в українському уряді, пояснили на порталі «Рубрика»: наказ Міністерства енергетики № 292 від 2 вересня 2023, постанова національного регулятора (НКРЕКП) № 2291 від 5 грудня 2023 року та методика розрахунку вартості технічного обслуговування, розроблена НКРЕКП.

До кінця 2023 року українці отримуватимуть дві платіжки: за газ (гроші отримує постачальник газу) та за доставку газу (гроші отримують оператор газорозподільчих мереж).

Оператор ГРМ займається технічним обслуговуванням труб, які йдуть до багатоквартирного будинку. Але коли труби потрапляють всередину, то про їхній стан з січня 2024 року мають потурбуватись безпосередні користувачі — ОСББ чи власники будинків.

Третя платіжка за газ — за що платитимуть українці

Вартість технічного обслуговування внутрішньобудинкових мереж буде різною для різних облгазів, пояснили на сайті «Газмережі». Їх мають опублікувати на відповідних порталах облгазів. Після встановлення ціни ОСББ чи власник будинку повинні укласти відповідний стандартний договір або з місцевим оператором ГРМ, або з іншою установою, яка буде стежити за технічним станом труб.

Орієнтовний діапазон тарифу за техобслуговування — від 25 до 69 грн. Наприклад, компанія «Полтавагаз» встановила, що жителі Полтавської області платитимуть протягом найближчих шести місяців по 25,9 грн або можуть внести одноразовий платіж раз на пів року розміром 155,5 грн. Сума буде різнитись від області до області — це залежить від стану мереж та наявного обладнання.

Що входить у технічне обслуговування труб у будинку

Гроші, які українці платитимуть по третій платіжці за газ, ітимуть на технічне обслуговування:

один раз на рік — візуальний огляд газопроводів;
один раз на шість місяців — перевірка на герметичність з’єднань;
один раз на три роки — перевірка герметичності під тиском;
один раз на рік — перевірка запірних пристроїв, автоматики, вентиляції, сигналізації тощо.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button