Суспільство

"Наших 44 свердловини достатньо, щоб закрити всю потребу Миколаєва в питній воді", - облтеплоенерго

Підприємство має 79 точок видачі питної води

Цей материал також доступний

З квітня 2022 року КП “Миколаївоблтеплоенерго“, окрім забезпечення своїх абонентів теплом, займається додатковою діяльністю – наданням миколаївцям очищеної води. Про роботу у цьому напрямку розповів на брифінгу директор підприємства Микола Логвінов.

Підприємство має 79 точок видачі питної води. З них 75 працюють виключно для населення. Станом на сьогодні (кінець грудня 2023 р.) комунальне підприємство “Миколаївоблтеплоенерго” вже видало миколаївцям 100 мільйонів літрів води і планує продовжувати це робити. Додатково підприємство має 44 свердловини.

“У випадку, якщо не буде централізованого водопостачання, населення зможе отримувати воду з цих свердловин. Їх достатньо, щоб закрити всю потребу Миколаєва в питній воді. Наші станції можуть видавати 2600 кубів води на добу”, – зазначив Микола Логвінов.

Якість води постійно контролюється та систематично перевіряється. Аналізи виконує ліцензована лабораторія. Також була створена спеціальна служба у складі 15 фахівців, які постійно моніторять показники якості. Якщо дані виходять за межі норм для питної води, виконують необхідні технологічні процеси. Цю роботу на підприємстві постійно вдосконалюють.

“Якщо в червні-липні цього року собівартість питної води була приблизно 50 копійок за літр, то зараз вона на рівні 30 копійок. Тобто собівартість знизилася, тому що ми впроваджуємо нові технологічні процеси.

Це унікальна для України історія. На жодному підприємстві в країні немає такої кількості систем зворотнього осмосу. І ніхто з них не використовує солону воду. При цьому наші станції працюють цілодобово, без зупинок”, – каже директор “Миколаївоблтеплоенерго”.

Комунальне підприємство “Миколаївоблтеплоенерго” цього року отримало компенсацію у розмірі 7 мільйонів гривень за обслуговування точок видачі безкоштовної очищеної води, в рамках програми “Доступна вода”, – додав директор підприємства Микола Логвінов під час брифінгу, – передає видання ПН.

“Нам почали компенсувати вже кошти по програмі “Доступна вода”. Не в тих поки обсягах, які повинні бути. В цьому році нам компенсували за обслуговування точок очищеної води, які працюють на базі підприємства по місту близько 7 мільйонів гривень. Перерахунок коштів йде через державне казначейство. Казначейство вимагає на все окремі договори”, – розповів Логвінов.

Процес відбувається довше через структурні питання, адже облтеплоенерго велике підприємство і має загальні договори на електроенергію, на воду, на каналізацію, податки й так далі. І через те, що державному казначейству потрібні окремі договори, вони проходять процедуру створення додаткових угод за договорами.

“Тому воду нам потрібно виводити в окремий підрозділ з окремим бухгалтерським обліком, для того аби все було згідно чинного законодавства України і в рамках співпрацювання з казначейством”, – каже директор КП.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button