Економіка

Україні в 2024 році потрібна зовнішня підтримка у $37,3 мільярда, - Мінфін

У цьому році допомога донорів сягне близько $42,3 мільярда

Цей материал також доступний

У 2024 році потреба України у міжнародному фінансуванні становить 37,3 мільярда доларів, про що заявив міністр фінансів України Сергій Марченко на зустрічі міністрів фінансів та керівників центральних банків країн G7, керівництва Європейського Союзу, МВФ і Світового Банку, – передає пресслужба Мінфіну.

“За 2023 рік, завдяки злагодженій співпраці з міжнародними партнерами, Міністерству фінансів України вдалося залучити вже понад 39 мільярдів доларів США зовнішнього фінансування. До кінця поточного року допомога донорів сягне близько 42,3 мільярда доларів” — наголосив Марченко.

За його словами, підтримка міжнародних партнерів у поєднанні з ефективними рішенням уряду під час повномасштабної війни дозволили зберегти фінансову та економічну стабільність.

“У 2023 році економіка України демонструє стійкість та розвиток. Зростання ВВП прогнозується на рівні до 5%, інфляція знизилась із 26,6% минулого року до 5,1% у листопаді цього року. За 11 місяців 2023 року надходження до державного бюджету від митниці та податкової збільшено на 4,4 мільярда доларів США порівняно з аналогічним періодом 2022 року”, — додав міністр.

Сергій Марченко зауважив, що для збереження економічного відновлення України та фінансової стійкість перед викликами повномасштабної війни, вчасне надходження необхідної допомоги від міжнародних партнерів є життєво важливим. Потреба у зовнішньому фінансуванні у 2024 році сягатиме 37,3 мільярда доларів США, що верифіковано експертами МВФ.

“Потребу у зовнішньому фінансуванні на 2024 рік вдалося зменшити з 41 мільярда доларів США завдяки заходам із максимізації доходів держбюджету, активізації внутрішнього ринку запозичень та інших заходів. Також було скорочено всі капітальні видатки держбюджету. У 2024 році ключовими задачами є військова кампанія та соціальна підтримка. І якщо оборона і безпека фінансується виключно за рахунок внутрішніх доходів бюджету, то для забезпечення потреб соціальної сфери, ми розраховуємо на допомогу міжнародних партнерів”, — зазначив Марченко.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button