Політика

Євросоюз схвалив 12-ий пакет економічних та індивідуальних санкцій проти росії

Поетапне введення непрямих заборон на імпорт буде завершено до 1 вересня 2024 року

Цей материал також доступний

Рада Європейського союзу у понеділок, 18 грудня 2023 року, ухвалила дванадцятий пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів через агресивну війну росії проти України, про що йдеться у повідомленні на сайті Ради.

Верховний представник із закордонних справ та політики безпеки Європейського союзу Жозеп Боррель заявив, що “у цьому 12-му пакеті ми пропонуємо потужний набір нових списків та економічних заходів, які ще більше послаблять російську військову машину”.

Європейський союз, зокрема, запроваджує заборону на прямий чи непрямий імпорт, купівлю чи перевезення діамантів із росії. Ця заборона поширюється на діаманти, що походять з росії, експортовані з росії, йдуть транзитом через росію та російські діаманти, оброблені в третіх країнах.

Пряма заборона поширюється на непромислові природні та синтетичні діаманти та ювелірні вироби з діамантами. Поетапне введення непрямих заборон на імпорт буде завершено до 1 вересня 2024 року.

Крім цього, експортерам ЄС за контрактом заборонили реекспорт до росії особливо чутливих товарів і технологій. Це поширюється на товари, що використовуються у російських військових системах, виявлені на полі бою в Україні або мають вирішальне значення для розробки, виробництва чи використання цих військових систем, а також авіаційні товари та озброєння.

Рада ЄС додала 29 нових організацій до списку тих, хто безпосередньо підтримує російський військово-промисловий комплекс у війні проти України. На них поширюватимуться більш жорсткі експортні обмеження щодо товарів і технологій подвійного призначення, а також товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню обороноздатності росії та її сектору безпеки. Деякі з підсанкційних осіб належать третім країнам, що беруть участь в обході торгових обмежень, або є російськими організаціями, що займаються розробкою, виробництвом та постачанням для військово-промислового комплексу росії.

Крім того, сьогоднішнє рішення Ради ЄС розширює список заборонених товарів, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектора оборони та безпеки, включивши до нього хімічні речовини, літієві батареї, термостати, двигуни постійного струму та серводвигуни для БпЛА), а також верстати і деталі.

Євросоюз запровадив додаткові обмеження на імпорт товарів, які приносять росії значні доходи як-от чавуна, мідного та алюмінієвого дротів, фольги тощо.

Водночас Євросоюз вирішив запровадити деякі винятки з обмежень на імпорт, що стосуються предметів особистого користування. Крім того, щоб полегшити в’їзд до Союзу громадян Євросоюзу, які проживають у Росії, держави-члени можуть дозволити в’їзд автомобілів за умови, що вони не призначені для продажу та використовуються лише для особистого користування.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button