Суспільство

Для миколаївців діє міська програма зі встановлення слухових апаратів пільговикам

Протезування для пацієнтів є безкоштовним, апарати закупили за кошти місцевого бюджету

Цей материал також доступний

У Миколаєві діє програма зі встановлення слухових апаратів пільговим категоріям населення, повідомляє пресслужба міської ради. Протезування для пацієнтів є безкоштовним, апарати закупили за кошти місцевого бюджету. До кінця цього року всі, хто потребує встановлення слухового апарату та перебував у черзі, отримають їх. Також в рамках програми був придбаний сучасний аудіометр для аналізу рівня слуху.

Міська програма передбачає безоплатне протезування слуховими апаратами як дорослих пацієнтів, так і дітей. Черги на встановлення слухових апаратів дітям не було, їх отримали всі, хто потребував. На це було витрачено 202 тисячі гривень з коштів місцевого бюджету. Всього було встановлено 7 слухових апаратів шістьом дітям – одній дитині на обидва вуха.

“За рекомендацією обласного сурдолога були відібрані діти, які потребували протезування, їх було 10. Четверо з них знаходяться за межами Миколаєва. Ми з ними підтримуємо зв’язок, і після повернення ці діти будуть обстежені і їм встановлять слухові апарати. Ми сподіваємося, що постановка слухових апаратів значно покращить життя нашим маленьким пацієнтам”, – розповіла медична директорка дитячої лікарні Людмила Філіпова.

Отримала свій слуховий апарат і 16-річна Дар’я, яка має двосторонню втрату слуху з раннього дитинства. Її мама Марина розповідає, що до цього року апарати доводилося купувати за власні кошти.

“З 1,5-річного віку моя донька користується слуховими апаратами. В цьому році завдяки місту нам надали слуховий апарат абсолютно безкоштовно. Нам подзвонили з лікарні і сказали, що є така можливість. Апарат на одне вухо подарували волонтери, інший – місто. Всі роки до цього ми купували їх самостійно”.

Цьогоріч коштом міста закупили 47 апаратів для дорослих на загальну суму більше 206 тисяч гривень. На сьогоднішній день майже всі вони встановлені пацієнтам, серед яких є і військовослужбовці.

“Залишилося чотири апарати, які будуть встановлені до кінця цього року, згідно черги, що у нас існує. Але за цей рік у нас з’явилися нові пацієнти, тому далі буде визначена кількість необхідних слухових апаратів, проведений тендер і закуплені апарати для цих пацієнтів на 2024 рік”, – розповіла виконуюча обов’язки керуючого міською лікарнею Лариса Дергунова.

Щоб правильно налаштувати слуховий апарат, важливо чітко визначити рівень слуху. Миколаївським фахівцям у цьому допомагає сучасний апарат аудіометр, який був придбаний в рамках цієї ж програми. На нього витратили більше 502 тисяч гривень.

Цей аудіометр за допомогою сигналів різної частоти дозволяє лікарю чітко визначити рівень слуху пацієнта. Новий апарат з’явився в одній із миколаївських лікарень у листопаді. Саме тут лікар-сурдолог Сергій Волков перевіряє пацієнтів, підбирає та налаштовує слуховий апарат, згідно показників. За цей час на новому аудіометрі фахівець провів вже більше 200 оглядів.

“Завдяки новому апарату я маю змогу більш точно визначати слух пацієнта і, що найважливіше, – швидше. Якщо на попередньому апараті це займало приблизно півгодини, то тепер – 10-15 хвилин”, – каже лікар.

Наступного року програма продовжиться. Наразі лікарі вже почали формувати списки пацієнтів, які потребують протезування та зможуть покращити якість свого життя за допомогою слухових апаратів.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button