Суспільство

Побудувати новий забір з Південного Бугу, нові очисні... Данці допоможуть писати проєкти по водопостачанню в Миколаєві

Обіцяють, що європейці будуть заздрити місту

Цей материал також доступний

У Миколаєві відбулася робоча зустріч представників міської ради та данської компанії COWI, яка бере участь в розробці Майстер-плану нашого міста, – передає пресслужба міської ради. Цього разу зустріч була зосереджена на питаннях водопостачання та каналізації в Миколаєві. Надалі до лютого 2024 року планується проведення ще двох конференцій, на яких розглянуть питання роботи з відходами та енергетики.

Щодо поточної ситуації з питань обговорення технічний директор з економіки та менеджменту данської компанії COWI Єспер Каруп Педерсен зазначив, що проблема очевидна: місто з минулого року не має доступу до питної води. Але подальшу відбудову вони планують на засадах «будувати краще, ніж було до цього». Тобто в планах не просто поновити централізовану подачу питної води, а модернізувати систему в цілому.

«Ми не просто хочемо відновити, що було, а зробити краще. Вже пройшли десятиліття від часу здобуття незалежності Україною, а сектор комунальних послуг постійно недофінансовувався. В результаті система зношувалась і стан справ погіршувався. До 2014 року, до 2022 року були проблеми в мережі водопроводу. Тепер же на тлі війни ситуація погіршилась. Тому ми хочемо не просто повернути те, що було до війни. А планувати відбудову так, щоб ситуація була прийнятна для будь-якого міста в Європі. Зробити такий план, щоб це було якісно», – каже пан Педерсен.

Він наголошує: ця сфера потребує великих інвестицій. І каналізація — ще дорожчі проєкти, ніж водопостачання.

В проєктах, пов’язаних з водозабезпеченням, Миколаєву будуть допомагати експерти з Данії, що мають досвід в такій сфері. Вони пропонують комбінований підхід — деякі системи, що були зруйновані, поновити. А інші, такі як очисні споруди, побудувати заново.

Паралельно з будівництвом планують готувати спеціалістів, які зможуть якісно обслуговувати та підтримувати в робочому стані ці споруди. Адже справа не завжди тільки в інвестиціях. Важливо правильно та якісно експлуатувати нове обладнання та системи.

«Ми хочемо, щоб цей документ, Генеральний план Миколаєва, був зразковим, щоб його могли використовувати інші міста України», – додав техдиректор компанії COWI.

Щодо відновлення водопостачання в Миколаєві експерти на основі досліджень виділили три пріоритети.

Першим має бути відновлення резервуару води в Жовтневому водосховищі — це збільшить стійкість міста в питаннях водопостачання. Вартість цього проєкту, за оцінками експертів, становить 52 млн. євро.

Другий пріоритет — відновлення забору води з Дніпра для наповнення резервуару. Реалізація цього проєкту залежить від питань безпеки та закінчення війни. Вартість робіт оцінюють в 25 млн. євро.

І третій напрямок — це побудова нового забору води з Південного Бугу в точці 40 км вище за течією (вартість проєкту 240,7 млн евро) або 51 км (276 млн евро).

В компанії COWI погоджуються, що суми великі, тому і важлива співпраця з потенційними інвесторами. Наразі вже є інвестори, які проявили зацікавленість в реалізації запропонованих проєктів. А деякі з них будуть цікаві одночасно кільком інвесторам, з ними постійно підтримують діалог.

«Думаю, що в 2030 році європейці будуть дивитися на Миколаїв та заздрити вам. Тут підвищаться стандарти життя, будуть отримані кошти для розвитку. Таке наше розуміння високої амбітної цілі роботи», – резюмував Єспер Каруп Педерсен.

Робота над Майстер-планом міста продовжується і попереду в представників міської ради та європейських партнерів буде ще кілька робочих зустрічей до винесення готового документу на розгляд сесії.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button