Суспільство

Розподіл «гуманітарки»: Миколаївські чиновники діляться досвідом

Окремий фокус — вдосконалення системи внутрішнього контролю

Цей материал також доступний

Днями в онлайн-форматі відбулась презентація аналітичного звіту «Стратегічний аналіз корупційних ризиків у процесі управління гуманітарною допомогою на місцевому рівні», напрацьованого U-LEAD у партнерстві з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Про це 5 грудня 2023 року повідомляє Миколаївська міська рада.

Метою заходу було представлення результатів аналізу корупційних ризиків і пропозицій щодо їх запобігання з урахуванням наявного досвіду забезпечення гуманітарною допомогою на місцевому рівні в умовах воєнного стану.

В рамках дискусійної панелі про позитивні практики, що сприяють змінам та мінімізації ризиків в управлінні гуманітарною допомогою, розповів заступник Миколаївського міського голови Анатолій Петров.

Так, віцемер доповів, що у 2022 році Миколаївська міська рада розпочала співпрацю з EUACI (Антикорупційна ініціатива ЄС в Україні) в рамках проєкту «Міста Доброчесності». Завдяки плідному партнерству місто досягло вагомих результатів за досить короткий період.

“Окремий фокус — вдосконалення системи внутрішнього контролю. Оскільки Миколаїв є значним набувачем міжнародної допомоги та підтримки, нам було важливо забезпечити максимальну прозорість та контроль над її використанням. Створити систему прозорої та ефективної системи отримання, розподілу, обліку та використання гуманітарної допомоги в Миколаївській міській раді та її підпорядкованих органах”, – розповів Петров.

Заступник міського голови пояснює – наявність документів, які регулюють процедури поводження з гуманітарною допомогою, підвищує рівень довіри міжнародних партнерів до виконавчих органів міської ради, комунальних підприємств, установ, організацій, які її отримують. Донори можуть бути впевнені, що їхня допомога буде використовуватися за цільовим призначенням, з максимальною ефективністю і відповідно до запитів тих, хто її потребує.

Документами передбачено оприлюднення інформації про процедури контролю та результати використання гуманітарної допомоги.

“За підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС ми розробили систему контролю, яка включає в себе міський штаб з гуманітарної та благодійної допомоги. Він координує всі процеси, пов’язані з поводженням з допомогою; департамент внутрішнього фінансового контролю, нагляду та протидії корупції відповідальний за контроль цих процесів. Ми також визначили та затвердили процедури та види контролю поводження з гуманітарною допомогою, а також процедури звітування щодо здійснених заходів”, – додає Анатолій Петров.

Невдовзі презентують звіт щодо використання гуманітарної допомоги за 2022 рік, а також почнуть працювати над звітом за поточний рік. Всі вони будуть публічні.

“Зараз міська рада спільно з Антикорупційною ініціативою ЄС працює над створенням веб-порталу моніторингу міжнародної допомоги. EUACI залучили підрядника та фінансують цю роботу. На порталі можна буде побачити всі звіти, інформацію про партнерів та їх внесок, фотографії та новини щодо використання допомоги. Сайт буде тримовним та стане ще одним інструментом прозорості та комунікації між містом, громадянами і донорами”, – анонсував віцемер.

Як резюмував Анатолій Петров, в міськраді впевнені, що їх досвід може бути корисним для інших українських міст, особливо прифронтових чи нещодавно деокупованих. Всі методичні матеріали разом з проєктами рішень, методикою контролю та положенням про штаб було викладено публічно в посібнику «Допомога містам: методичні рекомендації щодо належного управління та контролю. Досвід Миколаївської міської ради». Тож в Миколаєві цими напрацюваннями готові поділитися з колегами.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button