ПригодиСтаттіСуспільствоТема дня

Що зіграло ключову роль в обороні Миколаєва: інтерактивна мапа боїв та руху загарбників

Російські окупанти на початку повномасштабного вторгнення намагалися зайти у Миколаїв. Та, як відзначають військові, ворог не мав наміру штурмувати місто, а проводив розвідку боєм і планував оточити його. Визначальну роль у обороні Миколаєва зіграли ж бої за Вознесенськ, які розпочалися 2 березня 2022-го. Саме на це місто росіяни кинули найбільші сили.

Команда Nikcenter візуалізувала, як російські окупанти захоплювали частину Миколаївської області, і, зрештою, відступали під натиском Збройних сил України.

Інтерактивна карта налічує 50 подій – основних боїв, атак росіян по військових цілях в Миколаєві та області, а також удари ЗСУ. Мапа ілюструє рух росіян із Херсонщини на Миколаїв та напрямки їхніх найбільших ударів. Проєкт доповнено свідченнями військових, які брали участь в обороні Миколаївської області від російських загарбників, фото та відеоматеріалами.

Росіяни розпочали свій наступ на Миколаївщину із ударів по військовому аеродрому у мікрорайоні Кульбакине. Перші вибухи у місті пролунали близько 5-ї ранку 24 лютого 2022 року. Вже за два дні почалися спроби ворога прорватися до міста.

Один із оборонців Миколаївщини, боєць добровольчого підрозділу «Бузький Гард» Ілля Зелінський пригадує: до вторгнення вони із побратимами готувалися заздалегідь, тому швидко зібралися, аби захищати місто від росіян.

«Я думав, що ракетних ударів буде більше, що вдарять і по цивільних аеропортах, але лише потім ми зрозуміли тактику та стратегію противника. Навіть це, здавалося б, неприкрите вторгнення, такими бойовими колонами, із залученням такої кількості військовослужбовців, вони все одно хотіли замаскувати під щось гібридне. На кшталт того, що вони, як миротворці, звільняють українське населення від якихось міфічних націоналістів, які тримають в полоні всю країну», – розповів військовослужбовець.

Пресофіцер 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Ярослав Чепурний, який став до лав ЗСУ 26 лютого, вважає: наміру штурмувати Миколаїв росіяни не мали. Битви за місто, про яку подекуди заявляють, так і не відбулося. Скоріше, говорить військовий, російські загарбники проводили тут розвідку боєм. Хоча сили, які сконцентрував ворог на півдні, були потужними. І якби їх всі було застосовано, відстояти Миколаїв було би вкрай важко.

«Я, звичайно, не знаю, які були задуми російського командування стосовно Миколаєва. Але можу припустити, що, оскільки Миколаїв є дуже потужним у військовому плані містом (у регіоні завжди був дуже великий військовий гарнізон, який налічував десятки військових частин), мені здається, вони розуміли, що брати його буде непрофесійно, – це означає зав’язнути в вуличних боях. Тому вони Миколаїв своїми колонами обходили і йшли на Кривий Ріг, на Вознесенськ», – розповідає пресофіцер легендарної миколаївської 79-ї ОДШБр.

Найбільше, визначальне значення для оборони Миколаєва, говорять військові, із якими спілкувалися журналісти, мали бої за місто Вознесенськ. 2 березня росіяни кинули на нього величезні сили.

«Там були штурмові підрозділи, які по оснащенню були заточені під штурм міста, будівель», – розповів Олег, офіцер батальйону 123-ї бригади територіальної оборони, який брав участь у боях за Вознесенськ.

Побачити, як просувалися російські війська Миколаївщиною, якими були напрямки їхніх ударів,  та спроби прорватися до Миколаєва, можна на інтерактивній мапі. У хронологічному порядку ми показуємо, як у березні відбувалися бої у мікрорайоні Кульбакине, а також біля села Баловне та в аеропорту «Миколаїв».

Вже наприкінці березня на одному із напрямків нашим захисникам вдалося відкинути російських окупантів до межі Миколаївської та Херсонської областей. Прогорнувши події на мапі, помітно, як змінювалася площа окупованої ворогом території області.

На жаль, про повну деокупацію Миколаївщини не йдеться, адже ворог зберігає свою присутність на Кінбурнській косі. Звідти чи не щодня він завдає ударів по прибережних населених пунктах області, нагадуючи цивільним про себе. Та після звільнення Снігурівки 10 листопада 2022 року, а наступного дня – і Херсона, у Миколаєві все ж стало значно спокійніше.

Інтерактивна мапа Nikcenter побудована на основі відкритих і підтверджених даних, які було оприлюднено місцевою владою, військовими та медіа.

Ознайомитися із картою «Незламний Миколаїв: як українські воїни обороняли місто та область» можна за посиланням.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button