Суспільство

"Роблю це для душі": історія легендарного озеленювача з Корабельного району

Пенсіонер, який понад 30 років озеленює Миколаїв

Цей материал також доступний

Більш ніж 23 тисячі дерев висадив у Миколаєві пенсіонер Вадим Серцев. Садівництвом чоловік займається понад 30 років. Самостійно готує саджанці та обирає місце. Про своє хобі говорить: це для душі.

Про любов до садівництва та паузу під час повномасштабного вторгнення Вадим Серцев розповів кореспондентам Суспільного.

Вадим Серцев — не корінний миколаївець, але вже тривалий час живе тут. Працював енергетиком. Після роботи займався садівництвом. Каже, більше уваги озелененню почав приділяти, коли вийшов на пенсію.

“Я ось тут почав засаджувати двір. 1980 рік, 1981. Перші дерева ось у сквері, там нічого не було. Там було чисте поле. І ось у 1982 році я з балкона побачив, приїхав екскаватор “Білорусь” і копає щось, я вийшов запитав, працівники жеку, “А що ви тут робите?”, сказали, що будуть дерева садити, і я підключився, разом з ними став”, — пригадує садівник.

Далі Вадим Серцев почав самостійно висаджувати дерева в сквері “Вітовський”.

“Разом 600 штук. Я посадив дерев близько сотні, а решта кущі це в 2021 році”, — сказав Вадим Серцев.

сквер "Вітовський", 30 жовтня 2023 року. Фото: Ніна Булах/Суспільне Миколаїв

Саджанці Вадим Серцев пророщує у себе на дачі.

“У мене на дачі бувало десь 500 – 600 коренів стоїть, або в пляшках. А павловнії ось у цих 6-літрових каністрах. І ось я їх приводжу і саджаю. І все літо. І таким чином посадковий сезон півтора — два місяці на рік. І починаю з березня до листопада. На рік у мене відбувалось до 1000 і більше іноді посадок”, — говорить пенсіонер.

Озеленював Миколаїв Вадим Серцев до 2021 року. Але з початком повномасштабного вторгнення разом з дружиною переїхали до Одеси.

“У квітні. А я на дев’ятому поверсі живу, ліфт не працює. У квітні водогін не став працювати, розбили, а як мені бути. Ми з дружиною удвох, мені понад 90 років, їй також понад 90 років, як бути з водою? З дев’ятого поверху спускатися неможливо. Вирішили з Миколаєва, як кажуть, втекти”, — каже чоловік.

До Миколаєва повернулися в червні 2023 року. Вадим Серцев був спантеличений тим, що стало з його деревами.

“Коли вийшов у сквер — батюшки! Кущі всі загинули, засохли, дерев багато пропало, а деякі павловнії збереглися, я їх почав поливати. І ось займався поливом: червень, серпень, вересень”, — говорить садівник.

Катальпи та павловнії — найулюбленіші дерева садівника. За словами Серцева, вони швидко ростуть, не алергенні, а також добре пристосовуються до клімату.

“Ось коли я проводжу бесіди, я запитую людей, а навіщо ми садимо дерева, навіщо вони потрібні. І 90 відсотків знаєте, що називають — для краси. Я — так, для краси — правильно, але головне призначення дерев не це, а зберігати життя всього живого на землі”, — сказав Вадим Серцев.

У 2023 році Вадиму Андрійовичу виповнюється 94 роки. Говорить, самостійно висаджувати дерева вже не дозволяє здоров’я. Втім вірить, що його справу продовжить молоде покоління.

У 2019 році Вадим Серцев став «Почесним громадянином міста Миколаєва», а також ставав городянином року в спеціальних номінаціях в 2013 та 2021 роках.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button