Пригоди

Будувати протирадіаційне укриття в школі на Миколаївщині буде фірма, пов’язана з окупованим Донбасом

З нею підписаний контракт вартістю 36,2 млн грн

Цей материал також доступний

У Миколаївській області провели першу закупівлю будівництва нового протирадіаційного укриття для школи вартістю 36,2 млн грн. Рекордний контракт отримало ТОВ «Перша українська будівельна», яке не лише є новачком на ринку, але й заклало в кошторис ціни, суттєво вищі середніх по області, про що повідомляє Nikcenter.

Тендер на будівництво нового протирадіаційного укриття для місцевого ліцею оголосив відділ освіти Олександрівської селищної ради. Попри велику очікувану вартість – 36,6 млн грн – на нього з’явився лише один учасник – ТОВ «Перша українська будівельна». Саме з ним і був підписаний контракт вартістю 36,2 млн грн. Це – найбільший контракт на шкільне укриття на Миколаївщині на 1 жовтня.

До липня 2023 року освітяни області укладали договори на облаштування так званих найпростіших укриттів, переважно у підвалах шкіл та дитсадків. Лише напередодні початку нового навчального року у ДСНС підвищили вимоги для надання дозволу на офлайн-навчання. Цим вимогам переважно відповідають т.зв. протирадіаційні укриття, які необхідно будувати.

Рекордний контракт у Олександрівці компанія з гучною назвою отримала, спираючись на досить обмежений досвід та матеріальну базу. У довідці виконання аналогічних угод підрядник зазначив лише один запис: виконання субпідрядних робіт вартістю близько 200 тисяч гривень з ремонту неврологічного відділення Вознесенської лікарні.

Крім того, згідно із довідкою про наявність обладнання, «Перша українська будівельна» не має жодної із 12 необхідних машин та механізмів, усі взяті в оренду у підприємств із сусіднього Первомайська.

Вибіркова перевірка кошторису, яку провів Nikcenter, показала суттєве перевищення цін на основні будівельні матеріали від середніх по регіону. Для Олександрівського ліцею арматурну сталь порахували за 42 691 грн/т без урахування транспортних витрат. Тоді як за моніторингом ДП ДерждорНДІ, середня ціна на цей товар у серпні на Миколаївщині становила 36 416 грн/т.

За суміші бетонні важкі класу Б25 (М350) з вознесенських освітян взяли 4 943 грн/куб. м. Тим часом у Миколаєві виробник виставляє ціну на третину нижче – 3,4 – 3,6 тис. грн за кубометр. Служба відновлення інфраструктури у Миколаївській області у серпні фіксувала ціни за таку суміш у діапазоні 3 350 – 4 420 грн/куб.м. Всі ціни зазначені без урахування транспортних витрат.

Блоки бетонні для стін ФБС 24.4.6 коштували для Олександрівки 1 974 грн/шт., тоді як, за даними Служби відновлення інфраструктури Миколаївської області, середня ціна на такі блоки у регіоні складає 1 561 грн/шт.

Різниця у цінах лише за цими трьома товарами становить майже мільйон гривень.

ТОВ «Перша українська будівельна» зареєстровано у Києві у вересні минулого року зі статутним капіталом в одну тисячу гривень. За даними аналітичної системи YouControl, засновником та першим директором компанії є Денис Рижков, який прописаний в місті Амвросіївка на Донеччині, що знаходиться під російською окупацією від серпня 2014 року.

Згідно з даними, оприлюдненими в YouControl, 9 березня 2023 року компанія перейшла під контроль мешканця Чорноморська – Сергія Ткаченка. А вже 15 березня «Перша українська будівельна» стала єдиним учасником тендеру на ремонт підвалу дитсадка «Гвоздичка» у Вознесенську під найпростіше укриття.

За пів року «столичний» підрядник отримав контрактів на 73,8 млн грн. Всі виключно у Вознесенському районі, переважно – на ремонт укриттів для лікарень та навчальних закладів. Протирадіаційне укриття для Олександрівського ліцею стало поки найбільшим досягненням компанії Сергія Ткаченка.

Журналіст Nikcenter перевірив кошторис ще одного контракту, на ремонт протирадіаційного укриття поліклініки Вознесенської лікарні вартістю 13,5 млн грн. На цьому тендері «Перша українська будівельна» також не мала жодного конкурента. Можливо, тому вона не надто обмежувала себе у цінах на матеріали.

За готову важку бетонну суміш марки М150 лікарня платить 4 633 грн/куб. м без урахування транспортування. Тим часом на ринку виробники наразі пропонують такий бетон за 2 800 грн/куб. м. – 2 900 грн/куб. м. Ще більша різниця у ціні гідроізоляційної суміші Ceresit CR 65: постачальник вписав у кошторис її втричі дорожче за ринкові ціни – 64,55 грн/кг. У роздріб такий матеріал можна взяти по 25 грн/кг у фасовці по 25 кг.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button