Пригоди

У Миколаєві дружину загиблого військового хочуть зобов'язати повернути пенсію чоловіка

Микола Резниченко загинув на Донеччині 8 березня 2022 року

Цей материал також доступний

У Миколаєві дружину загиблого військовослужбовця Миколи Резниченка, який загинув на Донеччині 8 березня 2022 року, вимагають повернути єдині виплати, які в цей період отримувала жінка — пенсію чоловіка. Як повіломила вдова військового Людмила журналістам “Суспільного”, сповіщення про це родина отримала через рік.

Про загибель чоловіка Людмила дізналась 9 березня 2022 року, втім, жодних документів у підтвердження не отримувала. Говорить, шукала його всіма доступними способами, звʼязувалась із побратимами та командуванням 36 бригади, в якій служив чоловік. Побратими підтвердили — загинув. Протягом року ані статусу загиблого, ані статусу зниклого безвісти чоловікові не присвоїли. 18 лютого 2023 року жінка отримала сповіщення, а 31 березня довідку про смерть чоловіка. Єдина виплата, яку отримувала дружина загиблого — пенсія Миколи.

“Як це? Мені дали сповіщення? Мені сказали, що він загинув? Що мені було робити? Я його тільки шукала. І всі відповідали ні, всі документи ось. Нема, нема. В 36 нема, звʼязуйтесь із 53; 53 каже, немає, звʼязуйтесь із 36. І оце я півтора року. Знайшли в 36”, — розповідає Людмила Резниченко.

Микола Резниченко
Микола Резниченко

У коментарі журналістам заступниця начальника головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області Ольга Ярошевич зазначила, що суму в понад 77 тисяч гривень Людмила повинна повернути державі, інакше Пенсійний фонд звертатиметься до суду.

“Факт смерті було встановлено в цій інформації — 8 березня 2022 року. Оскільки кошти перераховувались на банківський рахунок особи, було направлено лист до банківської установи щодо повернення коштів, але кошти не були повернуті, оскільки вони були зняті з рахунку”, — зазначила Ярошевич.

Зі слів посадовиці, станом на 26 вересня документи щодо надміру виплачених коштів знаходиться в юридичному управлінні головного управління.

Ольга Ярошевич
Ольга Ярошевич

Адвокат Андрій Саченко вказує, що до періоду отримання офіційних документів про смерть чоловіка Людмила Резниченко не могла точно знати й сповістити Пенсійний фонд про загибель Миколи Резниченка.

“Навіть з боку морально-людської моралі, що людина легітимно і повинна була очікувати, що її чоловік повинен бути скоріш за все живий, ніж скоріш за все мертвий. Тому в цьому випадку на рівні державної влади, пенсійних фондів на адміністративному судочинстві буде лежати тягар доведення обовʼязку того, що ця особа вірогідно знала, що її чоловік вже не живий і що вона недобросовісно подавала відповідні відомості до пенсійного фонду з метою безпідставного отримання пенсії та збагачення. Наразі я вважаю, що таких доказів немає у пенсійного фонду”, — розповідає адвокат.

Такий випадок в Миколаївській області перший, втім, наразі це не розглядається як прецедент.

“У нас ця людина не працює, тобто, ми всі ці факти знаємо тільки зі слів якоїсь особи, яка буде до нас звертатись. Тобто, Пенсійному фонду невідомо, що Микола Резниченко став до лав ЗСУ”, — розповідає посадовиця Ольга Ярошевич.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button