Суспільство

Верифікація одержувачів соцвиплат: частина українців можуть втратити допомогу

Також в уряді розглядають питання щодо розширення кола одержувачів допомоги для ВПО

Цей материал також доступний

з 1 серпня 2023 року в Україні проходить верифікація одержувачів соціальних виплат, включаючи і внутрішньо переміщених осіб.  При цьому багато громадян внаслідок цієї верифікації вже позбавлені допомоги для переселенців. Причому деякі з них вважають, що їх позбавили виплат незаконно.

Громадяни, яким скасували виплати для ВПО (внутрішньо переміщених осіб), проте вони не згодні з цим рішенням, можуть його оскаржити. Про це віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук повідомила в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

Тепер кошти від держави не можуть отримувати ті, хто перебуває за кордоном понад 30 днів, повернулися до місць проживання, засуджені за колабораціонізм. З 1 вересня право на виплати також втратили особи, які з липня придбали житло, автомобіль, мають понад 100 тис. грн на депозиті.

Як зазначила Верещук, до введення нових правил в Україні було 2 млн 600 тис. ВПО, які щомісячно отримували виплати на проживання. А у вересні, після верифікації, їх кількість скоротилася до 2,5 млн. Тобто виплати втратили близько 100 тис. осіб.

Верещук підтвердила, що були випадки, коли люди зверталися, бо були незгодні зі скасуванням виплат для ВПО. Такі громадяни можуть звернутися до:

  • територіальних органів соціального захисту;
  • Національної соціальної сервісної служби;
  • зателефонувати на гарячу лінію Мінреінтеграції за номером 15-48.

“Люди можуть звернутися до територіальних органів соціального захисту. Якщо не згодні з їхнім рішенням – звернутися до Національної соціальної сервісної служби, а також зателефонувати на гарячу лінію 15-48, до нас в Мінреінтеграції. Ми проконсультуємо і допоможемо по кожній справі”, – запевнила Верещук.

Ірина Верещук зазначила, що одночасно з цим в уряді розглядають питання щодо розширення кола одержувачів допомоги для ВПО. Зокрема уряд має намір розширити його на біженців, які повертатимуться з-за кордону додому в Україну. Крім того, розглядають також питання про збільшення розміру допомоги для найбільш незахищених осіб.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button