Суспільство

Патрульні оштрафували чиновника мерії за "страшні" тротуари, але суд скасував штраф, ще й стягнув гроші з поліції

Інспекторами патрульної поліції було здійснено обстеження ділянок вулично-шляхової мережі Миколаєва

Цей материал також доступний

Ленінський районний суд міста Миколаєва у складі головуючого судді В’ячеслава Кокорєва 20 вересня 2023 року у відкритому судовому засіданні виніс постанову про відмову патрульній поліції у накладенні штрафу у розмірі 1020 гривень на директора департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міськради за неналежний стан тротуарів.

Позивачем на суді був директор ЖКГ, також його сторону представляв Департамент житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, які просили про скасування постанови про накладення адміністративного стягнення. Відповідачем в суді був Департамент патрульної поліції Національної поліції України.

Судом було встановлено, що 10 квітня інспекторами патрульної поліції було здійснено обстеження ділянок вулично-шляхової мережі м. Миколаєва. 20 квітня старшим інспектором ВБДР УПП в Миколаївській області було складено постанову про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

“Було проведено обстеження тротуарів Заводського району м. Миколаєва. За результатами обстеження було складено відповідні акти обстеження ділянок вулично-шляхових мереж. В ході вказаних обстежень було виявлено численні недоліки: наявні проломи покриву тротуарів, наявне просідання, ямковість, напливи тротуару, викришування тротуарів, вибоїни, відсутнє покриття тротуарної частини, відколи цементобетонну, наявні насипи щебеню, дефекти тротуару, зміщення плит покриву.

Саме тому за фактом порушення посадовими особами вимог правил, норм та стандартів при утриманні вуличної мережі УПП в Миколаївській області розпочато провадження у справі про адміністративне правопорушення за ч.1 ст. 140 КУпАП та за його результатами було винесено постанову відносно начальника управління житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради”, – йдеться в постанові.

Як зазначається, за департаментом житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради закріплюються об’єкти зеленого господарства: сквер «Солдата», сквер «Манганарівський», сквер «Миколаївський», інші зони: Соборна площа.

За КП ММР «Миколаївські парки» закріплюються всі інші об`єкти благоустрою зеленого господарства міста Миколаєва (парки, сквери, площі, зелені насадження уздовж вулиць і доріг тощо), а також інші об`єкти благоустрою (тротуари, зупиночні комплекси, зелені насадження на території внутрішньо квартальних проїздів (які не охоплені зоною відповідальності надавачів житлової послуги, ОСББ, а також підприємств, установ, організацій усіх форм власності).

А тому відповідальним за утримання об`єктів благоустрою, в тому числі тротуарів визначено КП «Миколаївські парки». Навіть якщо і говорити про забезпечення термінового відпрацювання вимог працівників поліції, то у випадку, якщо відповідний об`єкт не знаходиться у планах на відповідний бюджетний рік, його швидке відпрацювання є буквально неможливим.

Крім того, зазначається, що у період дії режиму воєнного стану, бюджет міста Миколаєва спрямовується на виконання проти аварійних заходів у сфері житлового фонду, а також на виконання окремих робіт з ремонту доріг на ділянках, де є необхідність забезпечити нормальний проїзд, у тому числі з урахуванням пропозицій військового командування.

Суд у своєму рішенні зазначив, що це «не звільняє позивача (департамент ЖКГ, – прим. авт.) від обов’язку дотримуватися правил, норм і стандартів щодо забезпечення безпеки дорожнього руху… і вживати своєчасних заходів до відновлення безпечних умов для руху» .

Водночас, суд прийшов до висновку, що:

“Постанова про накладення адміністративного стягнення по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване не в автоматичному режимі серії БАБ №549322 від 20.04.2023 не відповідає вимогам статті 283 КУпАП, оскільки в ній чітко не викладені обставини, що установлені під час розгляду справи, зокрема відсутня конкретна адреса вчинення адміністративного правопорушення і зазначено лише район (Заводський район м. Миколаєва). Не зазначення в оскаржуваній постанові конкретної адреси унеможливлює встановити відповідальну особу за забезпечення належного стану тротуарної частини вулиць та доріг з урахуванням розмежування відповідальності за утримання обєктів благоустрою (їх елементів) у м. Миколаєві між комунальними підприємствами та виконавчими органами Миколаївської міської ради”.

На підставі вище викладеного, суд скасував постанову про притягнення начальника ЖКГ до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст.140КУпАП та накладення на нього адміністративного стягнення у виді штрафу в розмірі 1020 грн.

А також, постановив стягнути з Департаменту патрульної поліції Національної поліції України за рахунок бюджетних асигнувань на користь дитектора ЖКГ витрати зі сплати судового збору в розмірі 1073 грн. 60 коп.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button