Суспільство

Якщо би Путін захопив Миколаївщину, це змінило б світовий порядок, - американський історик в Києві

Північне Причорномор'я завжди відігравало велику роль у світових процесах. ВІДЕО

Цей материал також доступний

Основною причиною війни для росії є те, що Україна відіграє роль ключового постачальника сільськогосподарських продуктів на світовій арені. Про це під час свого виступу на Ялтинській європейській стратегії в Києві заявив американський історик, професор Єльського університету і спеціаліст з історії Східної Європи Тімоті Снайдер.

За його словами, росія не веде цю війну на основі якоїсь ідеології – вони воюють, виходячи з тієї ідеї, що ніщо не є правдою, но ніщо не має значення.

“Це не війна, в якій агресор має бачення, візію майбутнього. Радше, навпаки. Для них усе чорне, безформенне, і єдине, що важливо — це сила. Якщо подивитися на мотивацію росії, якщо послухати мову, риторику кремля, його пропагандистів, мову, яку ми часто чуємо від російських військових, які окуповують Україну, ми бачимо, що вони мають між собою змагання у безнадійності, тобто, “все пропало”, єдине, що має значення, це сила. Тобто, ця війна стосується безнадійності, яку вона відстоює і показує, що вона відмовилася від будь-якої надії. росіяни вважають, що наша безнадійність краще, тому що вона наша, і саме в такому сенсі вони і дивляться на Україну. Але Україна і є уособленням надії”, – сказав він.

Він зазначив, що росіяни не можуть терпіти в Україні саме те, що може бути якась альтернатива від їхнього бачення, бо люди мають іншу ідею стосовно того, що таке краще.

“Ця війна стосується цивілізації, і росія хоче нас спокусити, щоб ми повірили, що ніщо не має значення. І коли ти приймаєш цю ідею, дуже важко боротись. Друге значення цивілізації не філософське, а історичне, і воно полягає в розрілі між містами та селами. Тобто, хтось продукує їжу, а хтось отримує зиск від цього. І цивілізація починається, коли є спеціалізація між містом та селом, оскільки хтось продукує для тебе їжу. Якщо ми багаті люди, які живуть у містах, то саме сільська місцевість за останні двадцять роки робить життя у містах можливим. Все, що асоціюється з Елладою, Сократ, Платон, всі філософи, мова цієї філософії, все це надійшло зі Стародавньої Греції, яка була сільськогосподарським клієнтом Чорноморського узбережжям, оскільки стосунки між Афінами та Північним Чорномор’ям, де зараз Херсон, Одеса, Миколаїв, і був синтез між скіфами та Грецією, і саме це зробило цю культуру можливою… Були ті, хто годували. Якщо ми перескочим в сьогоднішній день, ми побачимо, що за останні 500 років ця роль, яку відігравала ця земля, це було нормально…

Продукти харчування і для монголо-татар з Азії, і для вікінгів з Європи мали величезне значення. Це все пов’язано і з поляками, які намагалися колонізувати у 17-18 сторіччях, це також пов’язано з проектом Сталіна щодо модернізації, коли була спроба контролювати ці джерело та земелі, які продукували продукти. Саме це і пояснює Голодомор. І вся Друга Світова війна — це була спроба Німеччини захопити ці родючі землі. Це було найпершою метою Гітлера. Як Сталін, так і Гітлер намагались перетворити світовий порядок на основі контролю Миколаївської, Херсонської областей. Ці території завжди були віссю, де відбувалася спроба змінити світ. І це відбувається і сьогодні.

Я підводжу вас до того, що є досить фундаментальним у цій війні в плані впливу на цивілізацію. Україна на сьогодні для світу відіграє роль, як і для Еллади. Україна годує багато країн світу, особливо в Африці та Азії, і це дає можливість іншим людям процвітати. В уьому, власне, і сенс цієї війни, коли росія затопила найродючіші території, підірвавши дамбу. Коли вони вбили одного з провідних аграріїв (Олексія Вадатурського – прим.) — це те саме. Бомбордування портів на Дунаї — це те ж саме, удари по одеським портам – це все стосується ланцюгів постачання харчової продукції”, — розповів він.

У кінці своєї доповіді Снайдер розповів, як днями побував на півдні України, де місцевий фермер, який пригостив історика кавуном, переробив трактор, щоб розміновувати свої поля.

“Вони виживають, але не зможуть годувати решту світу, якщо Україна не переможе у цій війні”, — сказав Снайдер.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button