ПригодиСуспільство

Ексвласник МГЗ Дерипаска та інші російські олігархи фінансують війну та постачають "добровольців", − ЗМІ

Більше 80 російських мільярдерів допомагають вбивати українців

Цей материал також доступний

Щонайменше 81 російський олігарх фінансує війну в Україні, а низка з них, зокрема Олег Дерипаска, постачає “добровольців” на фронт. Про це йдеться у розслідуваннях видання “Проект” та “Важных историй“.

“Загальна сума відкритих контрактів, які підприємства цих бізнесменів уклали з російським оборонним комплексом за час воєнного конфлікту в Україні (2014-2023 рр.), величезна – щонайменше 220 мільярдів рублів або майже 3 млрд доларів”, − зазначено у матеріалі.

У списку олігархів є, зокрема, Олексій Мордашов (“Северсталь”), Вагіта Алєкперова (“Лукойл”), Михайло Фрідман (LetterOne), Роман Абрамович (Millhouse) та Аркадій Ротенберг (“Мостотрест”). Більшість з них “мовчки” постачає російському оборонно-промисловому комплексу величезну кількість товарів і послуг, зокрема тих, що “потрібні безпосередньо для створення ракет, бомб і куль, що вбивають мирних українців”.

“Проект” проаналізував публічні державні контракти, укладені підприємствами, які приватно або повністю належать олігархам з оборонними заводами, Міноборони та Росгвардією. Після 2017 року, користуючись змінами у російському законодавстві, Міноборони та військові заводи почали масово засекречувати свої контракти.

Компанія російського олігарха Олега Дерипаски “Русал”, яка є одним з найбільших у світі виробників алюмінію, набирає на роботу “добровольців” на війну. Cам Дерипаска перебуває під санкціями, але з компанії їх зняли.

Рекрутів влаштовують на роботу у пов’язані з Дерипаскою компанії, зокрема приватні охоронні підприємства (ПОП). Після цього “співробітники” підписують договір з російським Міністерством оборони рф. Потім дію трудового договору призупиняють, а компанія може “виплачувати премії”. Найманців відправляють у добровольчий батальйон “Сокол”, який фактично є частиною російської армії.

Виплати від Міноборони становлять 200 тисяч рублів, а від ПОП − 100 тисяч, у банківській виписці зазначено: “Безоплатна виплата грошових коштів тому, хто проходить військову службу за контрактом”.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button