ПригодиТема дня

В Миколаєві чоловік зґвалтував маленьку онучку свого вітчима

Обвинувачений користується безкоштовно послугами захисника, наданого державою

Цей материал також доступний

Колегія суддів (Тетяна Головіна як головуюча, Тімур Коротков та Андрій Федорченко) Корабельного районого суду міста Миколаєва наразі розглядають справу (яка надійшла до даного суду влітку 2022 року) про зґвалтування малолітньої особи.

Судом встановлено, що обвинувачений – не одружений, дітей та родини не має, до затримання офіційно працевлаштований не був, постійного та стабільного джерела прибутку не мав, зареєстрований у Миколаївській області, постійного місця мешкання у м. Миколаєві не має та під час вчинення інкримінованих злочинів до затримання мешкав за місцем проживання родини потерпілої, у яких “орендував житло”. Пізніше інформація була уточнена: під час вчинення інкримінованих злочинів до затримання періодично мешкав за місцем мешкання потерпілої малолітньої, у своєї матері, з якою дідусь потерпілої перебуває у цивільному шлюбі.

Обвинувачений, що на даний час знаходиться під вартою, бере участь в засіданнях в режимі відеоконференції з приміщення Миколаївського СІЗО.

Відповідно до обвинувального акту, чоловік обвинувачується у вчиненні двох кримінальних правопорушень: у зґвалтуванні (особливо тяжкому насильницькому злочині, за який передбачено покарання від 10 до 15 років позбавлення волі), а також за статтею “розбещення неповнолітніх”.

З початку судового розгляду зловмисник користувався безкоштовними послугами захисника, наданого йому державою. Пізніше його родина найняла платного адвоката, яка у вересні 2022 року заявила суду клопотання про відмову від захисту обвинуваченого у зв’язку із невиконанням його родичами умов укладеного з нею договору щодо оплати її послуг. Відтоді чоловікові знов призначили адвоката Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (для забезпечення конституційного права обвинуваченого на захист).

В жовтні 2022 р. обвинувачений заявив відвід прокурору, але суд відмовив за необгрунтованістю такого відводу.

В березні 2023 р. в закритому судовому засіданні обвинуваченим було заявлено черговий відвід захиснику від держави – з мотивів того, що захисник начебто не відноситься до нього нормально та нічого не робить, що йому потрібен “його” захисник. Такі дії обвинуваченого суд розглядає як зловживання своїми правами, вчинені з метою затягування процесу, та знов відмовив підсудному.

Тоді ж обвинуваченим було заявлено повторний відвід прокурору (з мотивів його начебто неправдивими свідченнями відносно ґвалтівника, а також відвід головуючій по справі судді (з мотивів “постійного порушення суддею його прав, як людини”). Ще дві відмови отримав обвинувачений за необгрунтованістю своїх вимог.

Крім того, в березні 2023 року обвинувачений в черговий раз просив суд змінити свій запобіжний захід з тримання під вартою (який до того кожні 60 діб подовжували за клопотаннями прокурора) на домашній арешт. Однак неповнолітня постраждала та її представники вважають, що запобіжний захід відносно обвинуваченого повинен бути виключно у вигляді тримання під вартою. Дівчина сказала в суді, що вона побоюється обвинуваченого, що під час інкримінованих подій він їй постійно погрожував, у тому числі фізичною розправою, та такі дії обвинуваченого вона сприймала реально.

В травні 2023 р. обвинувачений знов заявив відвід захиснику, бо той не бере участь у судовому засіданні особисто (а в режимі відеоконференції), не допомагає у складанні його скарг, а також “свідомо намагається його засудити ні за що”.

Ці твердження обвинуваченого без зазначення будь-яких фактів є надуманими та такими, що мають на меті затягування судового розгляду, – знов зазначили судді.

В червні 2023 р. обвинувачений заявив клопотання про відмову від того ж адвоката (мотивуючи таке “неналежним виконанням захисником своїх професійних обов’язків” та просив призначити йому іншого. Адвокат вважав, що це обумовлено позапроцесуальним, негативним відношенням обвинуваченого до нього як захисника. Разом з тим, заперечив неналежне виконання ним своїх професійних обов’язків.

Колегією суддів встановлено, що захисником сумлінно належним чином виконувались покладені на нього профеійні обов’язки, протилежного в судовому засіданні не встановлено та відповідних доказів суду не представлено. Разом з тим, беручи до уваги складні позапроцесуальні відносини, які склались між обвинуваченим та захисником, з метою забезпечення обвинуваченому права на захист та реалізації його права на вільний вибір захисника, суд визнав можливим прийняти відмову обвинуваченого від цього захисника, залучивши до розгляду іншого (з числа адвокатів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги).

7 липня 2023 року прокурор звернувся до суду з клопотанням про продовження відносно обвинуваченого запобіжного заходу у виді тримання під вартою. В той же час, нова захисниця обвинуваченого, яку той підтримав, просила змінити йому запобіжний захід на особисте зобов’язання (випустити з СІЗО та покласти на нього певні обов’язки – наприклад, прибувати за кожною вимогою до суду, повідомляти про зміну свого місця проживання або роботи і т.п.).

Вислухавши сторони, суд продовжив дію запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на строк до 60 діб, а саме до 06.09.2023 року включно.

Судовий розгляд справи триває в закритому режимі. Наступне судове засідання призначено на 2 серпня 2023 року.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button