СуспільствоТема дня

"Найближчого місяця в Миколаєві з'явиться питна вода", - Сєнкевич

"На сьогодні в нас є альтернативний план", - каже мер м. Миколаєва

Цей материал також доступний

Наразі у миколаївців в кранах є лише технічна вода (і то з перервами на час нескінченних ремонтів через аварії на водопровідній мережі, викликані її псуванням солоною водою, що подається в систему). Питна – досі відсутня, і це найгостріша проблема міста на сьогодні. Про це нагальне питання Mind поговорив із мером Миколаєва.

– Вода, яка зараз закачується в систему – технічна (не питна), ми беремо її з Південного Бугу. Нею можна користуватися для побутових цілей, але не для приготування їжі… Щодо виявлення у річковій воді холерної палички – це не є загрозою, бо наразі місто не вживає воду з р. Інгул. А ту технічну воду, яку подаємо містянам, ми обробляємо коагулянтами й рідким хлором. Тому вона не є небезпечною.

На точках роздачі води жителі міста можуть безкоштовно взяти потрібну кількість очищеної води. Її перед вживанням ми радимо кип’ятити, особливо зараз, коли надворі спека. На сьогодні це єдиний спосіб забезпечити людей питною водою, аби вижити в нинішніх складних умовах, – каже Олександр Сєнкевич.

– Після руйнування Каховської дамби рівень води у Миколаєві піднявся на 1,05 м. Та це не завдало великих проблем: підтопило деякі приватні будинки та берегову зону. Зараз вода опустилася і повернулася майже до попередніх показників. Проте, рівень води на водозаборі піднявся до 7 м – в результаті затопило нашу і без того зруйновану станцію водозабору. Тому, на сьогодні Миколаїв не качає воду з р. Дніпро – і це найбільша проблема міста, – додав мер.

– І коли зможете розв’язати її?

– Коли ЗСУ звільнять лівий берег, аби була змога відремонтувати водозабірну станцію й побудувати нову – встановити нове обладнання тощо.

– Як ви бачите відновлення мережі водопостачання у місті в найближчому майбутньому фінансово й технічно?

– У нас є декілька планів.

Коли був звільнений Херсон, ми вже почали давати містянам питну воду – відремонтували труби й почали качати. Миколаївці дуже зраділи, що з’явилася вода, розповіли про це всім. Росіяни дізналися – і зруйнували наш водозабір. Тому було вирішено, що коли в місті знову з’явиться вода – ми не будемо це розголошувати. Можу сказати, що приблизно за місяць до руйнування Каховської ГЕС нам вдалося розпочати процес подачі питної води. І про це ніхто не знав.

– Як це вдалося?

– Завдяки місцевій владі було збудовано додатковий водозабір. Ми перебудували нашу систему й почали качати воду з р. Дніпро. Проте, руйнування Каховської ГЕС внесло негативні корективи.

На сьогодні в нас є альтернативний план. Думаю, що найближчого місяця в Миколаєві знову з’явиться питна вода. Першочергова наша мета – запустити саме питну воду в систему.

Потім візьмемось за ремонти труб, бо солона вода, яка використовується у якості технічної, руйнує наші трубопроводи. Через значну кількість поривів іноді ми іронічно називаємо Миколаїв «маленькою Венецією», – каже Олександр Сєнкевич.

Нагадаємо, ми писали: Голова ОВА Віталій Кім вважає за правильне рішення про пуск солоної води в Миколаєві

Читайте також:
Купаються, миють посуд, готують їжу тваринам: як миколаївці використовують воду з-під крану (опитування)

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button