Суспільство

Переселенці, які перебувають за кордоном, не отримуватимуть виплати від держави

Повідомила перша заступниця міністра соціальної політики України

Цей материал також доступний

Українці, які 45 днів без вагомих причин перебувають за кордоном, не вважатимуться внутрішньо переміщеними особами, тому з 1 серпня їх позбавлятимуть виплат від держави Україна.

Про це повідомила перша заступниця міністра соціальної політики Дарія Марчак в ефірі телемарафону.

“Якщо станом на 15 липня людина мінімум протягом 30 днів без серйозних підстав перебуває за кордоном і до моменту призначення допомоги на 1 серпня не повернулася в Україну, тобто вона понад 45 днів сукупно перебуває за кордоном, то тоді вона обрала не внутрішнє, а зовнішнє переміщення. А допомога спрямовується саме на тих, хто є внутрішньо переміщеними особами”, – зазначила Марчак.

Вона також зазначила, що держава має інформацію з приводу того, чи виїжджала людина за кордон.

“Якщо через державні реєстри ми будемо бачити, що людина протягом тривалого часу перебуває за кордоном і для цього немає таких тимчасових підстав, як лікування, стажування, відрядження, то тоді виплати такій особі буде припинено. Однак якщо у державних реєстрах помилкова інформація, або людина чи родина вже повернулися з-за кордону, то людина може уточнити інформацію в органах соціального захисту, і такі виплати продовжаться”, – пояснила Марчак.

Заступниця міністра нагадала, що будуть припинені виплати від держави з 1 серпня тим, хто повернувся на місце проживання, а також тим, хто постійно перебуває за кордоном.

За її словами, у 2023 році на виплати внутрішньо переміщеним особам спрямовано 57 млрд гривень. Щомісяця виплачується 6,2 млрд гривень. Дорослі працездатні особи отримують 2 тисячі гривень щомісячно, а діти та особи з інвалідністю – 3 тисячі гривень.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button