Пригоди

В Україні — нова хвиля жорстких вручень повісток військкомами (відео)

За останню добу у соцмережах з’явилося одразу кілька відео, на яких знято затримання цивільними людьми у військовій формі. Автори відео стверджують, що таким чином представники військкоматів виконують план мобілізації. Згідно з описами відео, йдеться про затримання цивільних у Тернопільській, Одеській та Дніпропетровській областях.

Про це пише ТСН .

Наприклад, автор одного з відео зняв, як чоловіки у військовій формі, мабуть, представники одного з військкоматів Тернопільської області, озброєні автоматами, затримують цивільного біля автобуса сполученням Микулинці-Тернопіль. Чоловік чинить опір, після чого  йому завдають удару коліном у живіт . На адресу цивільного лунають фрази з матюками: “Давай сідай на *й”.

На відео також видно співробітника у формі, схожу на поліцейську, на місці події. Він намагається стримати чоловіка у військовій формі, тримає його за руки, але той вдарив цивільного ногою в живіт. При цьому чути обурений голос жінки, яка каже: “Яке мають право зупиняти машину?”

Хоча у Тернопільському обласному ТЦК поки що утрималися від коментарів щодо цієї події, випадок для  ТСН.ua  прокоментували в обласній поліції.

НА ТЕРНОПОЛЬЩИНІ СПІВРОБІТНИКИ ТЦК ГРУБО ВИТАСКУВАЛИ ПАСАЖИРА З АВТОБУСУ

 

 

“Ми бачили це відео в соцмережах, – розповів у коментарі для ТСН.ua спікер Тернопільської облполіції Сергій  Крета . – Відомості про це внесено до Єдиного журналу обліку про скоєння злочинів та правопорушень, але до нас ніхто не звертався”.

Заштовхали до автобуса не представники ТЦК

Подібне відео опублікували і одеські Telegram-канали. На записі можна побачити, як люди у військовій формі затримують громадянського. Той теж чинить опір, після чого був повалений на землю, отримав удар і був притиснутий ногою людини у військовій формі до землі. У результаті хлопця заштовхали у жовтий мікроавтобус. Автор відео стверджує, що затриманий отримав удар у голову.

Крім того, в одеських пабликах з’явилася інформація, що у місті нібито створено тимчасові пости, де видають повістки.

В Одеському обласному ТЦК сайту ТСН.ua повідомили, що зараз керівництво військкомату з’ясовує обставини цієї події і попередньо поки що немає підтвердження, що люди у військовій формі – це працівники саме ТЦК.

НА ОДІЩИНІ З’ЯСНЯЮТЬ, ХТО ЖОРСТО ЗАТРИМАВ ГРОМАДЯНСЬКОГО

Згодом, після ретельнішого з’ясування обставин, керівник Об’єднаного координаційного прес-центру Сил оборони півдня  Наталія Гуменюк  у коментарі для ТСН.ua повідомила:

”  На відео – не наш транспортний засіб, такого транспортного засобу у ТЦК немає, на відео – не співробітники ТЦК “.

Наталія Гуменюк не виключила, що відповідні органи з’ясовуватимуть, що за подію знято та хто є її учасниками.

Бійка та стрілянина на Дніпропетровщині

У свою чергу, жителі Дніпропетровської області в одному з Telegram-каналів оприлюднили відео, на якому можна побачити, що кілька людей у ​​військовій формі, ймовірно, представники військкомату у зоні відпочинку наздоганяють чоловіка. Автор відео стверджує, що таким чином представники військкомату видають повістки. До цього додала, що почула на адресу фразу, що тікає чоловіка: “Стріляй по ногах”. Згодом на відео лунає постріл у повітря. Хто саме його здійснив – автор відео цього не говорить, але на ролику помітно, що руку нагору з якимсь предметом піднімає чоловік у цивільному. Після цього один із військових повалив на землю цивільного. “Вони б’ють його!”, – Кричить автор відео.

 

 

НА ДНІПРОПЕТРОВЩИНІ СПІЛКУВАННЯ З ВОЄНКОМАМИ ЗАКІНЧИЛОСЯ СТРІЛЬБОЮ

Усі обставини цієї події з’ясовують правоохоронці. Про це у коментарі для ТСН.ua повідомила речник поліції Дніпропетровської області  Ганна Старчевська .

“Матеріал зареєстровано, встановлено частину учасників події, зараз з ними спілкуються поліцейські. Із заявами до нас ніхто не звернувся. Матеріал ми зареєстрували за публікаціями у ЗМІ. Поліцейські зараз проводять перевірку та встановлюють усіх учасників події”, – повідомила Ганна Старчевська.

За даними наших джерел у МВС, учасниками подій були зокрема й представники ТЦК.

Чи мають право військкоми затримувати

Аналізуючи низку останніх інцидентів, адвокат  Ростислав Кравець  каже, що представники ТЦК загалом не мають права затримувати фізичних осіб.

“За законом представники ТЦК не мають повноважень затримувати і кудись доставляти. Вони мають інструмент – складання адміністративних протоколів, якщо особа ухиляється від мобілізації чи військового обліку. Інших повноважень представники ТЦК не мають. Затримання, що відбувається на вулиці, – це перевищення влади та службових повноважень та викрадення людини. У поліції також немає затримувати особу та доставляти до ТЦК без відповідного рішення суду”, – повідомив Ростислав Кравець.

Він припускає, що працівники ТЦК можуть вдаватися до таких методів тому, що їм самим могли поставити умову – або вони укомплектовують військові частини, що мобілізуються, або йдуть служити самі.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Один комментарий

  1. Мы же не Россия !!!!!!!! У нас вся армия добровольная !!!!!!!!! Все идёт по плану !!!!!!!! Очереди стоят на войну !!!!!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button