Політика

«Україна б’ється, щоб війна не прийшла до вас»: Зеленський різко відповів проросійському президенту Болгарії

Лідер Болгарії Румен Радев під час розмови з Президентом України Володимиром Зеленським називав війну росії проти нашої держави “конфліктом” та повторював, що не підтримує постачання Україні болгарських озброєнь, закликавши до мирних переговорів. Зеленський пояснив, що в Україні йде саме війна, і прокоментував сумнівну позицію Радева щодо надання зброї.

Про це пише Дзеркало тижня.

Болгарський президент назвав важливим кроком підписану 6 липня декларацію про підтримку нашої країни на шляху до НАТО, але не погодився з передачею боєприпасів, а особливо із запасів Болгарії, оскільки він “як президент і головнокомандувач, має свої обов’язки”.

– Я продовжую стверджувати, що військового вирішення цього конфлікту немає, і надання все більшої кількості зброї навряд чи призведе до такого вирішення. Важливо звернути увагу на послідовні зусилля для деескалації, для припинення вогню і для пошуку мирних рішень дипломатичним шляхом, – додав Радев.

У відповідь Президент України Зеленський подякував народу Болгарії за прихисток для багатьох наших громадян. Він висловив надію, що болгари розуміють: у нашій державі триває війна, а не “конфлікт”.

– Під час конфлікту державу не залишають мільйони людей, тому ми добре знаємо, що це не конфлікт, а війна, – додав Глава країни.

Він також поцікавився, лідер Болгарії не підтримує постачання снарядів ЗСУ, щоб не послабити власну армію, чи виступає проти зміцнення України, оскільки “це різні речі”.

– Якщо росія прийде сюди, то того, що ви маєте, буде недостатньо для вашого війська, щоб воювати з нею. Тому добре дати можливість людям захищатись, щоб війна не прийшла до вас, до поляків, до румунів. Війна не має ніякої дистанції. Не дай Бог, щоб трапилася якась трагедія, і ви опинились на моєму місці. І якщо вам не допоможуть, то що ви тоді робитимете? Скажете: “путін, забери болгарські території?”. Ні, я впевнений, що ви цього не зробите і не підете на компроміс із суверенітетом своєї країни, – наголосив Зеленський.

Читайте новини першими

Связанные статьи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button